07 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕ Αίγυπτος: Μεγάλη η σημασία της τριμερούς

 Μεγάλη σημασία αποδίδει η Αίγυπτος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καΐρου, με τη συμμετοχή  Κύπρου και Ελλάδας, και τονίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν επανειλημμένως εκφράσει την στήριξή τους σε θέματα που αφορούν τα εσωτερικά της χώρας, ειδικότερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η Αίγυπτος θεωρεί ότι στην αυριανή συνάντηση, με τη συνέχιση των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στέλλονται μηνύματα για την σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.Με αφορμή την τριμερή συνάντηση του Καΐρου, το ΚΥΠΕ είχε σύντομη συνομιλία με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στη Λευκωσία Dr. Heba Salah Eldin El Marassi.H κ. El Marassi δήλωσε ότι όπως και στις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ, αύριο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και θα διερευνηθούν τρόποι για ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε διάφορους τομείς.
Υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη συνάντηση της Λευκωσίας, οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν διάφορα θέματα και προετοίμασαν ουσιαστικά την τριμερή συνάντηση που θα γίνει αύριο.

Αναφέρει ακόμη ότι συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασία τους για την επίτευξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προτάσσουν οι αρχές και οι αξίες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.Η Πρέσβειρα της Αιγύπτου αποδίδει μεγάλη σημασία στην στήριξη Κύπρου και Ελλάδας και εκφράζει ευγνωμοσύνη γι΄αυτό.“Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα εξέφρασαν πλήρη στήριξη στην Αίγυπτο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο που ακολουθεί και την `επανάσταση` και αυτό δείχνει και το βαθύ πολιτικό τους όραμα , την διορατικότητά τους και την πλήρη επίγνωση της φύσης του Αιγυπτιακού λαού”, αναφέρει στο ΚΥΠΕ η κ. El Marassi.Προσθέτει ότι οι δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρος) όχι μόνο επέδειξαν στήριξη, αλλά μετέφεραν στην Ευρώπη την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στην Αίγυπτο, την πραγματική εικόνα, όπως λέει, για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Αίγυπτο.

Σημαντικό για την Αίγυπτο, με βάση τα λεχθέντα της Πρέσβειρας, είναι και το γεγονός ότι σε Υπουργικό επίπεδο οι ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Ελλάδας εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας.“Τόνισαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ δεν πρέπει να περιορίζεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πρέπει να επεκταθεί και να επικεντρωθεί σε πολιτικά, οικονομικά θέματα, θέματα εμπορίου  για επίτευξη κοινών συμφερόντων”, αναφέρει η κ. El Marassi.

Eρωτηθείσα για την συνεργασία στο τομέα του φυσικού αερίου, η Πρέσβειρα αναφέρει ότι η πιθανότητα μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου συζητήθηκε κατά την εδώ επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίου Sherif Ismail, τον περασμένο Φεβρουάριο.“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αιγύπτιος Υπουργός και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας είχαν αποφασίσει την θέσπιση μιας κοινής τεχνικής επιτροπής για να διερευνήσει πιθανούς τρόπους συνεργασίας. Να θυμίσω επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αίγυπτο του κ. Λακκοτρύπη τον Αύγουστο , μαζί με τον Αίγυπτιο Υπουργό Πετρελαίου παρακάθισαν στην πρώτη συνάντηση αυτής της τεχνικής επιτροπής”, αναφέρει.Η Πρέσβειρα αναφέρει ακόμη ότι περαιτέρω τομείς συνεργασίας συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του κ. Λακκοτρύπη στο Κάιρο μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υπενθύμισε ακόμη ότι κατά την εδώ παρουσία του ΥΠΕΞ της χώρας της , είχε τονιστεί ο πλήρης σεβασμός της Αιγύπτου στις συμφωνίες που οι χώρες έχουν υπογράψει σε διάφορους τομείς και ειδικότερα το πλαίσιο συμφωνίας για την εξερεύνηση για αέριο στην Μεσόγειο , κάτι το οποίο βεβαίως απορρέει, σημείωσε,  από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της χάρτας των ΗΕ και ειδικότερα από τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, της μη παραβίασης των συνόρων τους και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά τους.Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη ΑΟΖ, η Πρέσβειρα παρέπεμψε στις δηλώσεις των τριών ΥΠΕΞ από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους τον περασμένο μήνα.

“Οι τρεις Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αυθαίρετες σεισμογραφικές έρευνες . Και οι τρεις Υπουργοί τόνισαν ότι οι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σημείωσαν ακόμη την σημασία που πρέπει να αποδίδεται στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της ΚΔ σε θέματα που αφορούν την ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των σεισμικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον”, αναφέρει η Πρέσβειρα.

Προσθέτει ακόμη ότι ανέκαθεν η Αίγυπτος ήταν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ με τέτοιο τρόπο που να οδηγεί σε επανένωση του νησιού το οποίο παραμένει διαιρεμένο από το 1974.Σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών αλλά και ειδικότερα Κύπρου-Αιγύπτου , η Πρέσβειρα αναφέρει ότι οι τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, είναι μεταξύ αυτών όπου μπορεί η συνεργασία να ενδυναμωθεί περαιτέρω.Υπενθύμισε ακόμη ότι  Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2013, στον πρώτο γύρο των πολιτικών τους διαβουλεύσεων, να διερευνήσουν περαιτέρω τις μεγάλες προοπτικές που και οι τρεις χώρες έχουν στον τουριστικό τομέα.

“Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και των τριών χωρών , οι ΥΠΕΞ και των τριών χωρών συμφώνησαν πρόσφατα στη Λευκωσία να εντείνουν την προσπάθειά τους για να ενδυναμωθεί η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία κοινών ταξιδιωτικών πακέτων , προώθηση της ναυτικής σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών” , σημειώνει .Προσθέτει ότι η προώθηση από κοινού του τουριστικού προϊόντος των τριών χωρών με την εμπλοκή του κρατικού αλλά και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να διευκολύνει τις επισκέψεις και τα ταξίδια στις τρεις χώρες αλλά και την προσέλκυση ξένων αγορών.Ειδικότερα για την συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου αναφέρει ότι παρόλο που ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί και έχει αγγίξει τα 54 δις ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, δεν έχει ακόμη φτάσει τους επιδιωκόμενους στόχους και από τις δύο πλευρές.

“Υπάρχουν πάντως μεγάλες προοπτικές και κοινές ευκαιρίες που πρέπει περαιτέρω να αξιολογηθούν και να διερευνηθούν. Στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού επιμελητηρίου της Λάρνακας με το Επιμελητήριο Καίρου τον περασμένο Ιανουάριο η οποία θεωρείται σημαντικό βήμα στην διερεύνηση τρόπων συνεργασίας μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών”, σημειώνει.Η Πρέσβειρα της Αιγύπτου τονίζει ακόμη ότι αναμφίβολα η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το νησί ως την πύλη για την διοχέτευση των αιγυπτιακών προϊόντων προς την ΕΕ αλλά και την πύλη για μεταφορά των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αφρικανική ήπειρο.
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ