07 Νοεμβρίου 2014

Ο τουρκικός στρατός «γάζωσε» διαδηλωτές Από την επίθεση έχασε την ζωή του μια 28χρονη διαδηλώτρια


Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας την Κωνσταντινούπολη Πυρ, με αληθινά πυρά, κατά διαδηλωτών άνοιξε χθες το απόγευμα, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο τουρκικός στρατός, στην προσπάθεια του να εμποδίσει το πλήθος να περάσει στο Κομπάνι. Από την επίθεση έχασε την ζωή του μια 28χρονη διαδηλώτρια. Την στιγμή που η 28χρονη φοιτήτρια μεταπτυχιακού κοινωνιολογίας, Καντριγιέ Ορτάκαγια επιχείρησε να περάσει στο Κομπάνι, οι σφαίρες των στρατιωτών βρήκαν το κορμί της. Η άτυχη κοπέλα υπέκυψε επί τόπου, ακριβώς πάνω στα σύνορα, στα τραύματα της. Πρώτα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Κομπάνι, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Στην συνέχεια, οι φίλοι της μετέφεραν την σωρό της στην Τουρκία. Σήμερα, θα ενταφιαστεί στην πατρίδα της, στην Ούρφα
Την στιγμή που ο τουρκικός στρατός «γάζωνε» τους διαδηλωτές, δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εισήλθε σε γειτονιά του Κομπάνι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μαχητές δολοφόνησαν έναν κάτοικο της πόλης. Οι εξελίξεις στο Κομπάνι και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ανεβάζουν για μια ακόμη φορά τους πολιτικούς τόνους στην Άγκυρα. Με το κουρδικό κίνημα να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης στο Κουρδικό Ζήτημα, η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει νέους πολιτικούς ελιγμούς και στρατηγικές. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης αναζήτησης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης στο Κουρδικό.

 Εν τω μεταξύ, λίγο πριν το νέο επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ο επιτελάρχης του τουρκικού στρατού επεσήμανε στον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία πλέον βρίσκεται στο χείλος μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης. «Λάβετε μέτρα. Στην νέα περίοδο, η ανατροπή των καθεστώτων γίνεται με λαϊκές εξεγέρσεις. Κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα του επιτελάρχη Νεζντέτ Οζέλ προς τον Πρωθυπουργό Ναταβούτογλου σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ