07 Νοεμβρίου 2014

Αντιδράσεις για τη δήλωση Πούτιν αναφορικά με το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ

Ο ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε «και πού ήταν το κακό» στη συμφωνία
Σχόλια στις δυτικές χώρες έχει προκαλέσει αναφορά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία υπερασπίζεται το σύμφωνο μη επίθεσης ναζιστικής Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης -και με το οποίο παράληλλα μοιράζονταν σε «σφαίρες επιρροής» στη βορειοανατολική Ευρώπη. Η υπεράσπιση του συμφώνου Μολότο-Ρίμπεντροπ όχι μόνο μυρίζει αναθεωρητισμό αλλά και λαμβάνει «διαφορετική σημασία στη σημερινή συγκυρία», υποστηρίζουν διπλωμάτες. Μιλώντας σε συνέλευση νεαρών καθηγητών πανεπιστημίου, ο Πούτιν ανέφερε ως παράδειγμα αμφιλεγόμενων ερμηνειών το γερμανορωσικό σύμφωνο του 1939 στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για τη δυτική σκοπιά της ιστορικής εξέτασης εκείνης της περιόδου.
«Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, και η Σοβιετική Ένωση κατηγορείται πως διαίρεσε την Πολωνία» είπε. «Αλλά τι έκανε η ίδια η Πολωνία όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία; Κατέλαβε μέρος της, η ίδια, και μετά έπαθε κι εκείνη το ίδιο» συνέχισε, σύμφωνα με τα σχετικά αποσπάσματα της ομιλίας του όπως δημοσιεύτηκαν από το Κρεμλίνο.

Εκείνη την εποχή, είπε, «τέτοιες ήταν οι πολιτικές μέθοδοι». «Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία, και λένε "κακώς". Αλλά πού γιατί κακώς που δεν ήθελε να πολεμήσει η ΕΣΣΔ; Πού είναι το κακό;» συνέχισε.

Στις δυτικές χώρες τα σχόλια φαίνεται να προκαλούν ανησυχία. Ο Βλ.Πούτιν «φαίνεται να λέει ότι [το σύμφωνο] ήταν εντάξει σε εκείνο το ιστορικό περιβάλλον. Τι γίνεται με το σημερινό περιβάλλον;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά δυτικός διπλωμάτης που επικαλούνται οι Financial Times (FT).

H σημερινή σύγκρουση και οι εξελίξεις στην Ουκρανία ερμηνεύονται στη Δύση με το βλέμμα σε αναφορές του Πούτιν για τη σημερινή «ρωσική σφαίρα επιρροής».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη Μόσχα που επικαλούνται οι FT σχολιάζουν περαιτέρω σχετικά με την γενικότερη διάσταση στις ιστορικές ερμηνείες επί εκείνης της περιόδου πως «ενώ ήταν στο παρελθόν θέμα των ιστορικών, τώρα έχει γίνει πολύ πιο πραγματικό και πολύ πιο συναφές με το σήμερα».
ΒΗΜΑ