21 Οκτωβρίου 2014

Εμπόδιο, θεατής ή ουραγός;

Λίγο μετά την έκρηξη της Αραβικής Ανοιξης, στις αρχές του 2011, στην Τυνησία και την Αίγυπτο, οι Ερντογάν - Νταβούτογλου με χρηματοδότες το Ριάντ και τα Εμιράτα έβαλαν φωτιά στη Συρία.
Κυρίαρχη ήταν τότε η ψευδαίσθηση στην Αγκυρα ότι υλοποιείται η ατζέντα του Στρατηγικού Βάθους, ότι η Τουρκία πλέον ορίζει το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ και τη Δύση να οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στα ζωτικά της συμφέροντα.Η εικονική αυτή πραγματικότητα αποσαθρώθηκε σιγά σιγά και διαλύθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές, πρώτα στο Ιράκ και στη συνέχεια στη Συρία. Τότε στην Αγκυρα άρχισαν να σκέπτονται πώς θα εμποδίσουν και στη χειρότερη περίπτωση θα παρενοχλήσουν τη στροφή της Ουάσιγκτον στην περιοχή.Από προχθές, Κυριακή, οι ΗΠΑ ρίχνουν πολεμοφόδια στους Κούρδους του Κομπάνι, με την Τουρκία να παίρνει το μήνυμα ότι η επιλογή της είναι μεταξύ του θεατή των εξελίξεων και του ουραγού της Ουάσιγκτον.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η Αγκυρα διευκόλυνε την προώθηση Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά προς το Κομπάνι δηλώνει ότι η Αγκυρα επέλεξε να είναι ουραγός, ως κίνηση με το μικρότερο επί του παρόντος κόστος.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα σήμαινε ακόμη χειρότερη απομόνωση και στη Δύση, κυρίως σε σχέση με τις ΗΠΑ, και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.Βέβαια η καθυστερημένη άδεια διέλευσης που δίδεται στους Κούρδους του Ιράκ, αφού είχε απορριφθεί για το ΡΚΚ προκαλώντας αιματηρές ταραχές, δεν κατασιγάζει την οργή των Κούρδων, ενώ προκαλεί την οργή του ISIS. Ετσι, δεύτερη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μάς πληροφορεί ότι στη ρίψη πολεμοφοδίων από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στο Κομπάνι δεν έγινε χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας!
Κινήσεις που προδίδουν νευρικότητα, αμυντική στάση και περιχαράκωση, αν όχι πανικό.
Η Τουρκία έβαψε το πάτωμα γύρω της και στριμώχτηκε σε μια γωνία από οπού δεν μπορεί να φύγει, όπως λένε στην Αγγλία (she painted herself to a corner). Η απομόνωσή της δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή, αλλά πήρε τον χαρακτήρα διπλωματικής ταπείνωσης, όταν πριν από λίγες μέρες και παρά την αισιοδοξία στην Αγκυρα, η Τουρκία απέτυχε να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ισπανία να κατοχυρώνει εντυπωσιακή διαφορά ψήφων υπέρ της.
kapopoulos@pegasus.gr