21 Οκτωβρίου 2014

Ο μικρός Εριόν επέστρεψε στη μητέρα του στο Κόσοβο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Η Πρανβέρα Αμπάζι Ζένα περιγράφει τη συγκίνηση που ένιωσε όταν επέστρεψε ο γιος της στην αγκαλιά της. Η Πρανβέρα Αμπάζι Ζένα περιγράφει τη συγκίνηση που ένιωσε όταν επέστρεψε ο γιος της στην αγκαλιά της.Ηταν αρχές Ιουνίου, όταν ένα πρωινό ο Αρμπέν Ζένα πήρε τον ηλικίας 8 ετών γιο του Εριόν και όπως είπε στη σύζυγό του Πρανβέρα θα πήγαιναν οι δυο τους εκδρομή σε κάποιο θέρετρο στον ορεινό όγκο «Ρουγκόβα», νοτιοανατολικά της Πρίστινα, κοντά στο Πέγιο ή Πετς.Η γυναίκα δεν ανησύχησε, μολονότι ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον σύζυγό της. Από καιρό ο Αρμπέν μπαινόβγαινε σε νόμιμα και παράνομα τζαμιά στην Πρίστινα, ταξίδευε συχνά και χωρίς συγκεκριμένο λόγο στην Αλβανία, είχε αφήσει μακριά γενειάδα, μελετούσε με τις ώρες το Κοράνι, της μιλούσε για τον προορισμό κάθε καλού μουσουλμάνου, να πεθάνει δηλαδή για τον Μωάμεθ. Και το σημαντικότερο: την πίεζε αφόρητα να μεταβούν οικογενειακώς, μαζί και το παιδί δηλαδή, στη Συρία για να πολεμήσει ως «στρατιώτης του Ισλάμ» τους «απίστους», αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη.


Ετσι, όταν πέρασαν δύο ημέρες και δεν επέστρεψε, την «έζωσαν τα φίδια». Πήγε και τα είπε όλα στην κοσοβαρική αστυνομία και ταυτόχρονα απευθύνθηκε με τον σπαρακτικό λόγο μιας μάνας που της αρπάζουν το παιδί της, μέσω των ΜΜΕ, στην κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα στο πλευρό της.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου ζήτησαν τη συνδρομή εκείνων της Αλβανίας και στη συνέχεια της Τουρκίας και το δρομολόγιο του μικρού Εριόν προς τον «τζιχαντικό παράδεισο» ξετυλίχθηκε σύντομα.

Ο Αρμπέν Ζένα αντί για το θέρετρο μετέβη με τον γιο του στα Τίρανα απ’ όπου αεροπορικώς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί ακολούθησε το συνηθισμένο δρομολόγιο των τζιχαντιστών προς τον τουρκικό νότο με κατάληξη τη Συρία.

Η επιβεβαίωση των πληροφοριών των αρχών για την τύχη του μικρού Εριόν δεν θα αργήσει και μάλιστα θα έρθει με τρόπο που θα προκάλεσε ανατριχίλα στην κοινή γνώμη: λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του το παιδί θα εμφανιστεί σε βίντεο στο Διαδίκτυο, το οποίο είχε διοχετεύσει προφανώς ο πατέρας του, να σχηματίζει με το ένα δάχτυλο υπερυψωμένο το σήμα της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και σε άλλα στιγμιότυπα να παίζει με συνομηλίκους του σε κατεστραμμένες από τις συγκρούσεις περιοχές στις οποίες είχαν αναρτηθεί οι σημαίες του ΙSIS.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κοσόβου εντόπισαν και διασφάλισαν την επιστροφή στο Κόσοβο του Εριόν Ζένα, που πλέον βρίσκεται ασφαλής στην αγκαλιά της μητέρας του», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι, μετά την «αρπαγή» του παιδιού από τα «νύχια» των τζιχαντιστών.

Για το πώς κατάφεραν οι μυστικές υπηρεσίες να τον βγάλουν από τη Συρία δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα γνωστά. Πληροφορίες των ΜΜΕ της Πρίστινα ανέφεραν ότι καταλυτική ήταν η βοήθεια ενός άλλου Αλβανοκοσοβάρου τζιχαντιστή, συμπολεμιστή του Ζένα, ο οποίος φέρεται να λυπήθηκε το παιδάκι και να έστειλε μήνυμα πίσω στην πατρίδα ότι επιθυμεί να βοηθήσει να επιστρέψει ο Εριόν στη μητέρα του.

Στο παιγνίδι μπήκαν κατόπιν και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των οποίων ήταν αδύνατη η απελευθέρωση, και έπειτα από μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση έβγαλαν με τη βοήθεια του Αλβανού από την εμπόλεμη περιοχή τον μικρό. Το βράδυ της περασμένη Πέμπτης με ειδική πτήση ο οκτάχρονος επέστρεψε στην Πρίστινα όπου στο αεροδρόμιο εκτός από τη μητέρα του τον περίμενε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχάγκα και πλήθος κόσμου.

«Ενέκρινα προσωπικά την επιχείρηση παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που ενείχε, γιατί ήταν δικαιολογημένη» δήλωσε η Κοσοβάρα πρόεδρος, ενώ η μητέρα του παιδιού είπε ότι «είναι η ομορφότερη ημέρα της ζωής της». Αποτελεί πρακτική πολλών τζιχαντιστών να παίρνουν μαζί τους και τις οικογένειές τους και να τις εγκαθιστούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το «Ισλαμικό Κράτος».