21 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Μυστικό γαλλογερμανικό «New Deal» Der Spiegel: Για να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση για τα ελλείμματα

Η Γερμανία και η Γαλλία διαπραγματεύονται μυστικά μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του Παρισιού για το 2015 παρά το γεγονός ότι παραβιάζει τις πρότερες δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, γράφει το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.Στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα, οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους Γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε μια γραπτή συμφωνία, με βάση την οποία η Γαλλία θα παρουσιάσει στην Κομισιόν έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε το περιοδικό χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα παραβλέψει την επανειλημμένη αθέτηση της υπόσχεσης του Παρισιού να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του γαλλικού ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, και θα αντιταχθεί στην υπαγωγή της Γαλλίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για να της επιβληθούν κυρώσεις, κάτι που θα μπορούσε να προτείνει η Κομισιόν.

Η Γαλλία παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της και το έστειλε στις Βρυξέλλες. Κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ευρωζώνης το σχέδιο του προϋπολογισμού της οποίας θα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαθέτει πλέον ενισχυμένες εξουσίες, ενώ το Παρίσι θα μπορούσε να βρεθεί επίσης αντιμέτωπο με πρόστιμα.
 
Παζάρια

Στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα, οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους Γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Διπλός θεωρείται ο στόχος της επίσκεψης των Γάλλων υπουργών στο Βερολίνο : Η Γαλλία αναζητεί κατ'αρχάς την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά ξεφεύγει από το 3% (4,3%), με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Παράλληλα το Παρίσι αισιοδοξεί να πείσει το Βερολίνο να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τις δύο χώρες και κατά συνέπεια και για την ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει έως το 2018 σε επενδύσεις 50 δισεκ. ευρώ.Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σαπέν δήλωσε αναφερόμενος στα 50 δισεκ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να εξοικονομήσει η Γαλλία : «50 δισ. οικονομίες σε μας, 50 δισ. επενδύσεις σ' αυτούς, θα είναι μια καλή ισορροπία», είπε ο υπουργός, δικαιολογώντας ότι για την Γερμανία που από το 2012 παρουσιάζει σε όλους τους τομείς ισορροπημένους δημόσιους λογαριασμούς, «50 δισεκ. πρόσθετων δαπανών συνάδουν με μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

Κόντρες
«Μεταρρυθμίσεις έναντι επενδύσεων»: πρόκειται για ένα «πάρε-δώσε» που προτείνουν οι Γάλλοι στους Γερμανούς, οι οποίοι κρατούν απόλυτη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Γαλλία.Με χθεσινοβραδυνές δηλώσεις στα γαλλικά μίντια ο Εμμανουέλ Μακρόν εξήγησε : « Από τη στιγμή που οι Γερμανοί σιγουρευτούν για τη δουλειά που κάνουμε (μεταρρυθμίσεις) μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τους ίδιους, βοηθώντας μας παράλληλα για να φέρουμε ένα πραγματικό επενδυτικό σχέδιο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία» τόνισε.Θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για τον Εμμανουέλ Μακρόν εάν κατορθώσει να πείσει για τις επενδύσεις τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έσπευσε χθες με δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο να εξηγήσει : «Δεν θέλουμε ανάπτυξη μέσω πιστώσεων», βασικός στόχος παραμένει το «μηδενικό ομοσπονδιακό έλλειμμα για το επόμενο έτος» που αποτελεί για τον ίδιο « τον μόνο τρόπο εξασφάλισης εμπιστοσύνης».Για τον Γερμανό υπουργό οι επενδύσεις θα πρέπει να έλθουν κατεξοχήν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιορισθεί στο να δημιουργήσει «ευνοϊκές συνθήκες».Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Σύγκρουση Το Βερολίνο, παρά την σθεναρή επιμονή του στην δημοσιονομική πειθαρχία, δεν θέλει να προκαλέσει μια ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες οικονομίες της Ευρώπης, συνέχισε το Σπίγκελ.Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι η επίσημη απόρριψη του γαλλικού σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν θα μπορούσε να «προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις γερμανογαλλικές σχέσεις».Ταυτόχρονα οι αυξανόμενες ενδείξεις αποτελμάτωσης της οικονομίας στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσει μια λιγότερο αδιάλλακτη στάση.Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί τονίζουν δημόσια ότι δεν επαφίεται στις δύο κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία υποκαθιστώντας την Κομισιόν. «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Αυτή πρέπει να το εκτιμήσει και να λάβει μια απόφαση».Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
 
Δημοσιονομικά
Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν πει ότι δεν υφίσταται καμιά συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το ενδεχόμενο η Επιτροπή να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης.Η Γαλλία επιχειρηματολογεί ότι η επιβολή μέτρων λιτότητας θα ήταν ένα αντιπαραγωγικό μέτρο, με δεδομένη τον ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της, ενώ εκτιμά πως θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού της ελλείμματος.Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς επισήμανε εξάλλου την εβδομάδα που πέρασε ότι το δομικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα μειωθεί το επόμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, καλώντας έμμεσα την Επιτροπή να συνεκτιμήσει αυτό το στοιχείο.

Σόιμπλε
«Η κριτική που μας ασκείται είναι δικαιολογημένη», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ομολογεί ότι η Γερμανία «πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανταγωνιστικότητά της». Θεωρεί ωστόσο αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε κρίση.

«Αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονταν το ίδιο δυνατά όπως η Γερμανία αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Η συζήτηση ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίση δεν εχει καμμία βάση. Και η σύγκριση με αναδυόμενες χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερο από εμάς, είναι εσφαλμένη. Αυτές οι χώρες πρέπει να αναπτύσσονται πιο δυνατά από ό,τι μια ανεπτυγμένη οικονομία», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην Berliner Morgenpost, σχολιάζοντας τις παραινέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα στο Βερολίνο για περισσότερες επενδύσεις.
Σημειώνει πάντως ότι το θέμα των επενδύσεων θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους Γάλλους ομολόγους τους στο Βερολίνο και εστιάζει το ενδιαφέρον του σε επενδύσεις στον τομέα ψηφιακής και ενεργειακής ένωσης και στον τομέα των υποδομών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανάγκες εξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, για τις οποίες μίλησε πρόσφατα δημοσίως η υπουργός 'Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «μεσοπρόθεσμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων» και προσθέτει ότι «το ουσιαστικό είναι να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, για να συμβάλλουμε σε μια κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας στον κόσμο».

Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ, Der Spiegel, Berliner Morgenpost, Frankfurter Allgemeine Zeitung