Ρώμη: Η έντονη αντίδραση των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών καθώς και των συναδέλφων τους από την Ελλάδα δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να αποτραπεί η ένταξη ενός συνδέσμου απόστρατων υπαξιωματικών του τουρκικού Στρατού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL).

Το 110ο συνέδριο του EUROMIL διεξήχθη στις 16-17 Οκτωβρίου στη Ρώμη και κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου τέθηκε προς ψηφοφορία το αίτημα για ένταξης με το καθεστώς του παρατηρητή ενός τουρκικού συνδέσμου απόστρατων υπαξιωματικών. Το καθεστώς του παρατηρητή για έναν σύνδεσμο αποτελεί τον προθάλαμο για να καταστεί πλήρες μέλος του EUROMIL.

Οι κυπριακοί και οι ελλαδικοί σύνδεσμοι υπέβαλαν αίτημα για να μην τεθεί προς ψηφοφορία η εν λόγω αίτηση, ωστόσο το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των μελών του EUROMIL.


Στην ψηφοφορία η πλειοψηφία αποφάσισε όπως ο εν λόγω σύνδεσμος καταστεί παρατηρητής (αρνητικά ψήφισαν οι Σύνδεσμοι Κύπρου και Ελλάδας και αποχή οι Σύνδεσμοι Φινλανδίας και Ιρλανδίας).

Πριν από την έναρξη της συζήτησης για το αίτημα του τουρκικού συνδέσμου, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, ενημέρωσαν τα μέλη του EUROMIL ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος προέρχεται από μία χώρα η οποία επί 40 χρόνια έχει εισβάλει και κατέχει παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και παραγνωρίζοντας τα δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προς αποκατάσταση της εν λόγω παράνομης ενέργειας. Στην ίδια επιστολή ενημέρωσαν επίσης ότι η Τουρκία με την εισβολή της στην Κύπρο έχει μοιράσει την Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζοντας σε 200.000 νόμιμους κατοίκους τις τρεις βασικές ελευθερίες που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η εισβολή έχει αφήσει εκατοντάδες αγνοούμενους χωρίς τη διακρίβωση της τύχης τους και πέντε χιλιάδες νεκρούς, είτε εν ώρα καθήκοντος είτε κατόπιν άνανδρων μαζικών εκτελέσεων. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Τουρκία συντηρεί στο νησί μας απειλή δυνάμεως 40.000 οπλιτών, έχοντας προοπτική στην ολοκληρωτική κατάληψη της νήσου.

Ωστόσο, βασική θέση του EUROMIL είναι ότι βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που διεξάγονται είναι οι επαγγελματικές επιδιώξεις των στρατιωτικών και ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι διάφορες πολιτικές διαφορές των χωρών-μελών του οργανισμού.

Μετά την αρνητική εξέλιξη στη ψηφοφορία ο Σύνδεσμος Αξιωματικών αποφάσισε όπως ο εκπρόσωπό του στο συνέδριο αποχωρήσει εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Εντός των επόμενων ημερών το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρία του συνδέσμου προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αντίδρασης.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού