16 Ιουνίου 2014

Πολιτική κρίση στη Σόφια εξαιτίας του South Stream

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Η ουκρανική κρίση βγήκε από τα σύνορά της και απειλεί να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες. Πρώτο θύμα της η Βουλγαρία, που βρέθηκε μπλεγμένη στη διελκυστίνδα Δύσης - Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Από κοντά και η Σερβία, που δέχεται πιέσεις από τους Δυτικούς να μην προχωρήσει το κομμάτι του αγωγού που της αναλογεί, ενώ αύριο μεταβαίνει στο Βελιγράδι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.


Ευρωπαίοι και Αμερικανοί φαίνεται να βρήκαν στον South Stream την «αχίλλειο πτέρνα» του ρωσικού γίγαντα, που δεν έδειχνε να πτοείται από τις κυρώσεις σε άλλα επίπεδα και επιχειρούν να μπλοκάρουν την κατασκευή του. Για τη Ρωσία το έργο θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς δι’ αυτού θα μεταφέρεται στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι ο αμερικανικός παράγοντας ουδέποτε είδε με καλό μάτι την κατασκευή του South Stream, θεωρώντας πως θα ενίσχυε περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία. Τώρα, όμως, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το ουκρανικό, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι βρήκαν στους «σωλήνες» του αγωγού ένα ισχυρό όπλο για να πλήξουν τη Ρωσία εκεί που εκτιμούν ότι «πονάει», στο ενεργειακό.

Κατόπιν συντονισμένων πιέσεων στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση της Σόφιας, ο πρωθυπουργός  Πλάμεν Ορεσάρσκι, μετά  και τη συνάντηση που είχε με τρεις  Αμερικανούς γερουσιαστές, μεταξύ  των οποίων και με τον γνωστό  για τη σκληρή στάση του απέναντι  στη Ρωσία Τζον Μακέιν, ανακοίνωσε  ότι έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. Ο λόγος; Oι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν εναρμονισμένη με την κοινοτική νομοθεσία και απειλούν τη Βουλγαρία με ποινικές κυρώσεις εάν προχωρήσει.

Η Ουάσιγκτον, με δηλώσεις της πρέσβειρας στη Σόφια Μάρσι Ριζ, απείλησε με κυρώσεις τις 110 βουλγαρικές εταιρείες που έχουν εταιρικές σχέσεις με την ανάδοχο επιχείρηση της Ρωσίας, Stroytransgaz, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου λόγω του ουκρανικού. «Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εργάζεται κανείς με τη Ρωσία με τον συνηθισμένο τρόπο», διεμήνυσε.

Με τον βασικό της στυλοβάτη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να έχει υποστεί συντριβή στις ευρωεκλογές και άλλους δύο συνεταίρους της να έχουν αποχωρήσει, η κυβέρνηση Ορεσάρσκι εμφανίζεται αδύναμη να προβάλει την παραμικρή, έστω, αντίσταση στις πιέσεις των Δυτικών να διακόψει το στρατηγικής σημασίας για τη χώρα έργο που θα τη βάλει για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή. Δεμένη στενά με τη Ρωσία, από την οποία προμηθεύεται με αγωγό μέσω Ουκρανίας το φυσικό της αέριο, αλλά και το πετρέλαιο που φτάνει με δεξαμενόπλοια στο μεγάλο διυλιστήριο στο λιμάνι του Μπουργκάς, η Βουλγαρία καλείται τώρα να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει, με την κοινή γνώμη της χώρας να πιέζει να προχωρήσει το έργο...

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ευρισκόμενη η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει άλλη διέξοδο από την επίσπευση της προσφυγής στις κάλπες. Οι πληροφορίες από τη Σόφια και οι εκτιμήσεις των εκεί παρατηρητών συνέκλιναν στο ότι μεθαύριο Τρίτη, ο πρόεδρος της χώρας Ράσεν Πλενβενλίεφ θα συγκαλέσει το γνωμοδοτικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι θα ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης. Η αναιμική κυβέρνηση του Ορεσάρσκι μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βάδιζε στην άκρη του γκρεμού. Τώρα ήρθε το θέμα του αγωγού να την σπρώξει στο κενό.