16 Ιουνίου 2014

Μια επίσκεψη με νόημα

Οι συνεχείς κρίσεις, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Τουρκία και τώρα στο Ιράκ, επηρεάζουν σημαντικά τις διεθνείς εξελίξεις γενικά και το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα. Με αυτό ως δεδομένο, η επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ στη χώρα μας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.Χώρα με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και θέση με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, και με σαφή προσανατολισμό στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί προνομιακό και ενδιαφέροντα συνομιλητή, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια επίσκεψη σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στα ειδικά ζητήματα που συνιστούν και προσδιορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να επεκταθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και να αποτελέσει έτσι ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ουσιαστικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερικών συμφερόντων εταιρεία Socar είναι απόφαση στρατηγικής σημασίας. Και πέρα από τα συγκεκριμένα και ειδικά αποτελέσματα που αυτή θα έχει, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η ολοκλήρωσή της, αφού όπως είναι γνωστό προς το παρόν έχει παρέμβει η Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας με τις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις και κανονισμούς, ιδιαίτερα στον τομέα της οργάνωσης της αγοράς ενέργειας. 

Οι Βρυξέλλες διέρχονται σήμερα μια δύσκολη περίοδο αφού, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και τα σημαντικά μηνύματα που αυτές εξέπεμψαν, βρίσκονται στη φάση της διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο θα λειτουργεί η Ε.Ε. τα επόμενα πέντε, τουλάχιστον, χρόνια. Διεργασίες που μοιραία είναι «εσωστρεφείς» και χρονοβόρες, και που όσο διαρκούν επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η αντιμετώπιση όμως των διεθνών εξελίξεων γενικά, και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, προϋποθέτει γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις οι οποίες, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις -και σήμερα αυτό συμβαίνει-, να υπερβαίνουν το συνήθως αυστηρό και περιοριστικό πλαίσιο που διαγράφεται μέσα από τις οδηγίες και τους κανονισμούς. Η διαπίστωση αυτή αφορά και την περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν. 

Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος με σημαντικά πλεονεκτήματα στον ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων, άσχετα αν αυτά μένουν πολλές φορές αναξιοποίητα, αλλά και ως χώρα που η γεωγραφική της θέση την τοποθετεί στο επίκεντρο των σημερινών σημαντικών εξελίξεων, πρέπει να στηρίξει την παραπάνω προσέγγιση, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να συμμετέχει πιο δυναμικά στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή ενεργειακή συζήτηση. Μια διευρυμένη σχέση και συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν θα ενίσχυε σημαντικά τη θέση της χώρας στη διαδικασία αυτή.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=435287