16 Ιουνίου 2014

Βόρειο Ιράκ: Έγερση Τουρκομάνων και σύσταση πολιτοφ/κής

Νέο μέτωπο φαίνεται πως ανοίγει στο πολύπαθο Ιράκ, αυτή τη φορά μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων. Φοβούμενοι την ενίσχυση των Πεσμεργκά στην περιοχή του Κιρκούκ, οι Τουρκομάνοι του Ιράκ, σχηματίζουν τη δική τους πολιτοφυλακή, προφανώς υπό τις ευλογίες της Τουρκίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να σχηματίσουμε ένοπλη δύναμη. Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο εκπρόσωπος των Τουρκομάνων, Ερσάντ Σαλιχί. Υπενθυμίζουμε, ότι οι Τούρκοι έχουν στο παρελθόν θέσει πολλές φορές θέμα Μοσούλης και Κιρκούκ σε δηλώσεις που γινόντουσαν από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ, ενώ χρησιμοποιούσαν πάντα τους Τουρκομάνους για να παρεμβαίνουν στην περιοχή.


Μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης, ο Ιρακινός Στρατός αποχώρησε από το Κιρκούκ, αφήνοντας τον έλεγχο της περιοχής στους Κούρδους. Η κουρδική σημαία κυματίζει, αυτή τη στιγμή, στην πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιρκούκ. «Δεν θεωρούμε ότι το Κιρκούκ ανήκει στους Κούρδους. Ο λαός μας έχει τις δικές τους δικούς του εθνικούς πόθους και δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα», δήλωσε ο Σαλιχί.

«Η Τουρκία έπρεπε να βρίσκεται πιο κοντά μας. Εμάς πρέπει να υποστηρίξει και όχι να τηρεί ίσες αποστάσεις. Οι Τουρκομάνοι δεν μπορούν να ζήσουν ούτε λεπτό χωρίς την τουρκική, ηθική, υποστήριξη. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να μοιράσουν το Ιράκ σε σουνιτικό, σιιτικό και κουρδικό τμήμα», κατέληξε ο Τουρκομάνος εκπρόσωπος, προσπαθώντας να κρύψει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την κίνηση αυτή των Τουρκομάνων του Ιράκ.
http://www.defence-point.gr/news/?p=104786