12 Ιουνίου 2014

Ο έλεγχος του Κιρκούκ από τους Κούρδους πονοκέφαλος για την Τουρκία

https://pbs.twimg.com/media/Bp7c3C6CYAElahT.jpg
Στον πλήρη έλεγχο των Κούρδων έχει περάσει από νωρίς σήμερα το πρωί το Κιρκούκ, όταν εγκαταλείφθηκε από τα ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα, ενόψει του κινδύνου επίθεσης των τζιχαντιστών της ομάδας ISIS που έχουν κατακτήσει πόλεις του βορείου Ιράκ από τις αρχές της εβδομάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη έγινε υποστολή της σημαίας του Ιράκ από κτίρια του Κιρκούκ και υψώθηκε η σημαία του αυτόνομου Κουρδιστάν, κάτι που προκαλεί εφιάλτες στην γειτονική Τουρκία η οποία θεωρεί casus belli την ίδρυση αυτόνομου Κουρδικού κράτους.

Το Ιρακινό κουρδιστάν, είναι μια αυτόνομη περιοχή, με δική της κυβέρνηση και συνδέεται ομοσπονδιακά με το Ιράκ. Η πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, που κατέκτησε την αυτονομία του με επιμονή των ΗΠΑ είναι το Ερμπίλ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 83 χιλιομέτρων από το Κιρκούκ.

Η ανακοίνωση της αυτονομίας του Κουρδιστάν είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια και είχε συνοδευτεί από βίντεο που κατέληγε με τη φράση "ευχαριστούμε Αμερική", κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί εφιάλτη την ίδρυση αυτόνομου Κουρδικού κράτους.


Δεν είναι τυχαίο που η κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους σήμερα, είναι πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. "Το Κικρούκ, η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Ιράκ είναι πλέον υπό κουρδικό έλεγχο", γράφει το CNNTurk.

Η ιστοσελίδα internethaber.com κάνει λόγο για συνεργασία του Κούρδου Κυβερνήτη Μεσούτ Μπαρζανί με το PKK προκειμένου να αποκρούσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Οι Κούρδοι ονειρεύονταν για πολλά χρόνια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, μια πόλη με τεράστια αποθέματα πετρελαίου λίγο έξω από την αυτόνομη περιοχή τους, την οποία θεωρούν ιστορική τους πρωτεύουσα, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. Η εφημερίδα κάνει λόγο για επανασχεδιασμού του κράτους του Ιράκ μετά την ξαφνική επίθεση των τζιχαντιστών. Η κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους ανατρέπει την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στο Ιράκ, που είχε ακολουθήσει μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, επισημαίνεη η Hurriyet.

Οι Κούρδοι στο Ιράκ λειτουργούν αυτόνομα από το 2003 και έχουν και ποσοστό από τα συνολικά πετρελαϊκά έσοδα της χώρας. Έχοντας τώρα υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά τα έσοδά τους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει και κίνητρο να μην παραμείνουν πλέον τμήμα του Ιράκ.

Τικρίτ και Μοσούλη
Στο Τικρίτ οι ισλαμιστές μαχητές της ISIS συγκρότησαν στρατιωτικά συμβούλια, και εξέδωσαν τοπικούς κανόνες επιβάλλοντας τον ισλαμικό νόμο. "Ο τελικός μας προορισμός θα είναι η Βαγδάτη, Εκεί θα δώσουμε την αποφασιστική μας μάχη" δήλωσε μαχητής της ISIS σε διεθνές πρακτορείο. Εν τω μεταξύ, περίπου 500.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη από τα συνολικά δυο εκατομμύρια των κατοίκων της, και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν ασφάλεια στο αυτόνομο Κουρδιστάν.
Διαβάστε ακόμη:
- B. Obama: Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Ιράκ
 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2039186



Πηγή:www.capital.gr