02 Μαΐου 2014

Ανοίγει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Ερντογάν Ένα βήμα πριν από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201404/169883/images/det_theologikixalkis.jpg
Του Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Λίγες εβδομάδες μετά τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, την εκλογική νίκη του κόμματος του και εν όψει των προεδρικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να λάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν από την Άγκυρα στην «Κ», ο κ. Έρντογαν ετοιμάζεται να λάβει μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Οι τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις στην τουρκική πρωθυπουργία δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο στενός κύκλος των συνεργατών του θεωρούν ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα μπορούσε να λάβει χώρα λίγο πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

«Η ιστορική απολογία για τα γεγονότα του 1915 ενδέχεται να αποτελέσει το προοίμιο μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», μια καλά πληροφορημένη τουρκική πηγή από την τουρκική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διάφορα «μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής.

Πριν από λίγες ώρες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκυπρίων, Μπεσίρ Αταλάϊ πραγματοποίησε μια σημαντική δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής. Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού επεσήμανε ότι πλέον δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την επαναλειτουργία του ανώτατου θρησκευτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος πιστεύει ότι την επόμενη περίοδο, η Θεολογική Σχολή θα ανοίξει τις πύλες της στους μαθητές.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=169883