02 Μαΐου 2014

Εθνικό σχέδιο χωρίς διαβούλευση;

Προχθές, όπως πληροφορούμεθα από τα σχετικά ρεπορτάζ, παρουσιάστηκε στο EuroWorking Group ένα σχέδιο του εθνικού αναπτυξιακού προτύπου. Στηρίζεται στις γνωστές μελέτες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της McKinsey. Και απ' ό,τι μαθαίνουμε, σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε πλήρη μορφή και επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 5ης Μαΐου! Θα 'ταν τρελός κανείς να πει ότι η χώρα δεν επείγεται για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Πολύ περισσότερο, δε, που οι (εξωπραγματικές) προβλέψεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βασίζονται (στο σχετικό πρόγραμμα εξυγίανσης) σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης, που προς το παρόν μόνο στα λόγια και στα... χαρτιά υπάρχουν!

Αρα επειγόντως εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με προτεραιότητες, ιεραρχήσεις, συγκέντρωση πόρων και μέσων υλοποίησης, διευκολύνσεις στους επιλέξιμους τομείς και κατάλληλο διοικητικό, φορολογικό κ.λπ. πλαίσιο ευρύτερων υποδομών λειτουργίας. Το ερώτημα όμως είναι άλλο: Το σχέδιο αυτό για να έχει εθνικά χαρακτηριστικά, πολιτική, οικονομική και κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, δεν πρέπει να είναι προϊόν μιας ευρύτερης συζήτησης-ζύμωσης με τα κόμματα, τη Βουλή, τους κοινωνικούς εταίρους, την επιχειρηματική τάξη της χώρας και με περαιτέρω προσθέσεις και εξειδικεύσεις, με τη συμμετοχή ενός ευρύτερου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα; Τόσο καιρό ήταν στα συρτάρια του Μαξίμου. Ολοι υπόσχονταν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά αυτό δεν παρουσιαζόταν, παρότι οι συγκεκριμένες μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε το σχετικό σχέδιο, είναι παλιές και υπήρχε ο χρόνος για μια άλλη πολιτική διαχείριση.

Φοβούμεθα ότι για ακόμα μία φορά ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα έπρεπε να έχει την ευρύτερη δυνατή εθνική αποδοχή, εκπίπτει σε μια βεβιασμένη κίνηση προεκλογικής σκοπιμότητας, χάριν εντυπωσιασμού της τελευταίας στιγμής...Αυτό προφανώς αποδυναμώνει εσωτερικά τη σχετική πρωτοβουλία κι όλα τα θετικά στοιχεία που -πολύ πιθανά- μπορεί να περιέχει.Τέλος, μια καλύτερη και πληρέστερη εσωτερική διαβούλευση θα του 'δινε μια μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυναμική, στο πλαίσιο διεκδίκησης μιας δεσμευτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας...Αραγε έτσι κερδίζουμε ή χάνουμε ευκαιρίες;
panpan@pegasus.gr
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22791&subid=2&pubid=63998131