02 Μαΐου 2014

Κρίσιμες ημέρες για το Κουρδικό στην Άγκυρα Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνομιλίες ο Οτσαλάν

Του Νίκου ΣτέλγιαΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντούπολης
http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Smal_Pic/8-2-1393/IMAGE635342714952658482.jpg
Ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες στο Κουρδικό Ζήτημα διανύει η γειτονική Τουρκία. Την στιγμή που ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των συνομιλιών, στο ανατολικό κομμάτι της χώρας το πολιτικό θερμόμετρο σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα.Την Κυριακή, ο τουρκικός τύπος μετέδωσε την πληροφορία ότι το κουρδικό κίνημα έχει προχωρήσει στην «σύλληψη» δυο αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Η «σύλληψη» έλαβε χώρα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, στα περίχωρα της κωμόπολης Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ.


Οι εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν τους δυο στρατιωτικούς σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση δεν τερματίσει την οικοδόμηση νέων στρατοπέδων και φυλακίων στην περιοχή.Η νέα εξέλιξη ήρθε σε μια στιγμή που ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν έστειλε ένα κρίσιμης σημασίας μήνυμα για την πορεία των συνομιλιών για την ειρηνική λύση του Κουρδικού Προβλήματος. Σύμφωνα με τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού κινήματος, από τώρα και στο εξής όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι συνομιλίες ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η έναρξη νέου κύκλου αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στο κουρδικό κίνημα και στο τουρκικό κράτος.

Λίγες ώρες μετά την νέα προειδοποίηση του κ. Οτζαλάν, το κουρδικό κίνημα λαμβάνει μια νέα σημαντική πρωτοβουλία το πολιτικό πεδίο της Τουρκίας. Σήμερα, οι Κούρδοι βουλευτές εντάσσονται στο νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο την συμμαχία του κουρδικού κινήματος με την τουρκική Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Το νέο κόμμα θα εκπροσωπείται με 40 έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=169709