02 Μαΐου 2014

Βυθίσατε την Οστπολιτίκ!

Στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το Βρετανικό Ναυαρχείο που ήθελε να απαλλαγεί από τη δράση ενός γερμανικού θωρηκτού «τσέπης» στον Ατλαντικό εξέδωσε τη διαταγή «Βυθίσατε το Μπίσμαρκ».
Προχθές στο κύριό τους άρθρο οι «Financial Times» κάλεσαν τη Μέρκελ να σταματήσει να είναι ο συνοδοιπόρος του Πούτιν και να συντονισθεί με την υπόλοιπη Δύση απέναντι στη Μόσχα αν θέλει να επηρεάσει για λογαριασμό της Ευρώπης την Ουάσιγκτον, ένα μήνυμα που θα μπορούσε να συνοψισθεί στο «βυθίσατε την Οστπολιτίκ του Μπραντ και των διαδόχων του Σμιτ, Κολ, Σρέντερ και Μέρκελ».

Ο Μπραντ πλήρωσε τα ανοίγματα προς τη Μόσχα με την απώλεια της Καγκελαρίας καθώς τόσο η CIA όσο και η γερμανική υπηρεσία BND, ενώ γνώριζαν ότι ο στενός του συνεργάτης Γκιγιόμ είναι πράκτορας της Στάζι, δεν τον ενημέρωσαν. Ομως, η Οστπολιτίκ παρέμεινε και παραμένει σταθερή, άντεξε στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου. 

Σήμερα η Ουάσιγκτον αλλά και το Παρίσι και το Λονδίνο θα ήθελαν τη Μέρκελ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας, θα ήθελαν γερμανικό στρατό και αεροπλάνα στην Πολωνία και στις Βαλτικές, με δύο λόγια θα ήθελαν το Βερολίνο να κάνει τη βρώμικη δουλειά της αναχαίτισης του Πούτιν.

Αυτό που υποτιμούν οι «Financial Times» είναι η ισορροπία των σταθερών και των μεταβλητών στις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας: Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι είναι οι μεταβλητές, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να είναι η μακρά διάρκεια.

Σήμερα το σκηνικό παραπέμπει στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-'56, όταν τότε η Βρετανία, η Γαλλία και η Οθωμανική αυτοκρατορία κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία για να ανακόψουν την επέκτασή της προς Νότον: Τότε τα δύο πιο ισχυρά γερμανικά κράτη, η Πρωσία και η Αυστρία, αρνήθηκαν να εμπλακούν κατά της Ρωσίας και επέτρεψαν στην Αγία Πετρούπολη να αποφύγει την ήττα και να τερματίσει τον πόλεμο με έναν υψηλού γι' αυτήν κόστους αλλά διαχειρίσιμο συμβιβασμό.Η επιλογή αυτή υπήρξε ευεργετική για το Βερολίνο: Οικοδόμησε κλίμα εμπιστοσύνης στην Αγία Πετρούπολη και κλείδωσε την ουδετερότητα της Ρωσίας τόσο στην ενοποίηση της Γερμανίας όσο και στην κυριαρχία της στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ευρώπη.
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ