02 Μαΐου 2014

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την παρουσία ξένων τρομοκρατών στη Συρία Σχετική αναφορά γίνεται σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν και επίσημα ότι «κατά χιλιάδες» μουσουλμάνοι νέοι εισήλθαν παράνομα στη Συρία και εντάχθηκαν στις αντικυβερνητικές δυνάμεις που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την παρουσία ξένων τρομοκρατών στη ΣυρίαΤο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυκλοφόρησε την Παρασκευή έκθεση για την «Ανά χώρα τρομοκρατία το 2013» στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Συρία έχει κατακλυσθεί από ομάδες μουσουλμάνων τρομοκρατών τα μέλη των οποίων εισέδυσαν στη χώρα μέσω Τουρκίας. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς στοχεύουν άμαχους, κινούνται με ελατήρια καθαρώς δογματικά και φατριαστικά και διακηρύσσουν το μίσος τους εναντίον των αλαβιτών, των χριστιανών  και την σουνιτική μουσουλμανική μειονότητα που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Άσαντ.

Χιλιάδες ξένοι μαχητές ταξίδεψαν το 2013 στη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και οι περισσότεροι εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές ομάδες τις οποίες, με διάφορους τρόπους, ενίσχυσαν το Ιράν και οι Χεσμπολάχ του Λιβάνου, αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει και δημόσια την παρουσία στη Συρία ισλαμιστών στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας αλλά και από την Ευρώπη. Αυτοί ιδιαίτερα δημιουργούν πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή όταν αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την Συρία - όπου ήδη η κυβερνητική πλευρά επικρατει -«είναι πολύ πιθανόν "να μεταφέρουν τρομοκρατικές μεθόδους και πράξεις» στην Ευρώπη.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει τις πρόσφατες διαπιστώσεις δυο επιτρόπων του ΟΗΕ οι οποίες είναι περισσότερο συγκεκριμένες όσον αφορά τον αριθμό των «εθελοντών - μισθοφάρων» που βρίσκονται στη Συρία καθώς και για τους ενισχυτές τους σε χρήματα και πολεμικό υλικό.

Οι εκθέσεις του ΟΗΕ μιλούν για «ολοφάνερη οικονομική ενίσχυση» των «μαχητών του Ισλάμ της Συρίας» από τα Εμιράτα και για τη «ροή πολεμικού οπλισμού» από τη Σαουδική Αραβία, την Λιβύη και από «χώρες της Ασίας». Σημειώνουν επίσης ότι η Τουρκία «παρά την γενναία και συνεχή προσπάθειά της να εμποδίσει την διακίνηση» δεν κατόρθωσε ως τώρα «να ανακόψει το δρόμο» σε εθελοντές μουσουλμάνους που περνούν τα συρο - τουρκικά σύνορα ούτε να ελέγξει πλήρως το πολεμικό υλικό που επίσης διέρχεται από αυτά.Ευσταθιάδης Στάθης