22 Μαΐου 2014

«Να διώκονται οι αρνητές της γενοκτονίας»

«Να διώκονται οι αρνητές της γενοκτονίας»
Αρμένιοι διαδηλώνουν την ημέρα της γενοκτονίας των ομοεθνών τους στο Παρίσι. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι οι πρόγονοί της έκαναν εγκλήματα, επισημαίνειο Χάικ Δεμογιάν
Ο διευθυντής του Αρμενικού Μουσείου - Ινστιτούτου Ολοκαυτώματοςτου Ερεβάν τονίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι να θεωρηθεί ένα έγκλημα όπως όλα τα άλλα



Η «μπαναλοποίηση» του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η προσφυγική μνήμη, λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο διευθυντής του Αρμενικού Μουσείου - Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος του Ερεβάν κ. Χάικ Δεμογιάν, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Ο κ. Δεμογιάν στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα για συνένωση δυνάμεων κατά των αρνητών της γενοκτονίας. «Η γενοκτονία είναι το ύστατο έγκλημα, το έγκλημα των εγκλημάτων» λέει και σημειώνει ότι «το να το αφήσεις ατιμώρητο είναι σαν να το επαναλαμβάνεις». Οπως λέει, ήδη μεταξύ των Αρμενίων και των Εβραίων υπάρχει ισχυρή συνεργασία γύρω από το Ολοκαύτωμα και κάνει έκκληση για συνεργασία με τους φορείς της Ελλάδας. «Αν ενωθούμε σε μία αλυσίδα, θα γίνει πολύ δύσκολο το να αρνείται κανείς τις γενοκτονίες» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή η συμμαχία θα εγγυηθεί την καλύτερη πρόληψη στη μάχη κατά της άρνησης της Ιστορίας.

Βαρύ τίμημα
Η σύγχρονη Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αρνηθεί τις επιπτώσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Συροχαλδαίων, λέει. Είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τα εγκλήματα που έγιναν από τους ιδρυτικούς ηγέτες της, αναφέρει, αλλά και διότι νομιμοποίησε αυτά τα εγκλήματα και κατέσχεσε τις περιουσίες των θυμάτων.«Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία της. Να αποδεχθεί ότι οι πρόγονοί της προκειμένου να δομήσουν το νέο τουρκικό κράτος έκαναν εγκλήματα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο διότι, αν το κάνει, θα αποδεχθεί ότι κάθεται πάνω σε μια γενοκτονία» τονίζει.


Ζητούνται ανοιχτόμυαλοι
Επίσης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πια πολλές φωνές στην Τουρκία, αλλά δεν είναι αρκετές, καθώς πρόκειται για μια ελιτίστικη προσέγγιση από διανοουμένους της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα εκπαιδεύει σκληρούς εθνικιστές. Ακόμη, συνδέει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για επώδυνη και μακρόσυρτη διαδικασία. Οπως λέει, επενδύει τις ελπίδες του στην τουρκική νεολαία που έχει απαυδήσει από τα ψέματα που μαθαίνει στο σχολείο και από ένα καθεστώς που κλείνει το Τwitter. «Η νέα γενιά θα πρέπει να αλλάξει τη χώρα από μέσα. Με τη δύναμη ανοιχτόμυαλων ανθρώπων που είναι έτοιμοι για διάλογο και συμφιλίωση» τονίζει. Ο κ. Δεμογιάν υποστηρίζει ότι η νέα γενιά των Τούρκων θα πρέπει να αφήσει πίσω τις φοβίες και τα συμπλέγματα και να αντιμετωπίσει κατάματα «τη μνήμη, τη συγγνώμη και τη συμφιλίωση».

Ο εξευτελισμός των θυμάτων
Ερωτηθείς για την εκλογική ανθεκτικότητα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής ο κ. Δεμογιάν τονίζει ότι, όταν ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, κανείς δεν νοιαζόταν στην Ευρώπη. «Και το 1938, όταν ο Τσάμπερλεν είπε "έφερα μια ειρήνη", τι ακολούθησε; Ο Χίτλερ εμφανίστηκε στο Ομπερζαλτσμπουργκ και είπε: "Και ποιος θυμάται σήμερα τους Αρμενίους;". Και έτσι τους σκότωσε όλους στην Πολωνία» διηγείται. «Η ανθρωπότητα πάντα πρέπει να είναι σε εγρήγορση» παρατηρεί.

Για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος ο κ. Δεμογιάν σημειώνει ότι «οι ευρωπαίοι πολιτικοί "μπαναλοποιούν" το θέμα» και υπογραμμίζει ότι όποιοι κάνουν ρατσιστικές δηλώσεις θα πρέπει να τιμωρούνται. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου. Οταν θέλω να αρνηθώ μια γενοκτονία, θέλω να πλήξω και να εξευτελίσω τα θύματά της και πρέπει να τιμωρηθώ» λέει. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι αυτή η άποψη δεν αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία. «Αν είσαι ακαδημαϊκός, πρέπει να έχεις αποδείξεις ότι δεν υπήρχε η αρμενική γενοκτονία ή το Ολοκαύτωμα» παρατηρεί. «Οταν λες ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε, θα πρέπει να το αποδείξεις, αλλιώς θα είναι έγκλημα» συμπληρώνει.