22 Μαΐου 2014

Οριστικά εκτός Λεβιάθαν η Woodside

Από: Νικόλας Ζαννέττος  Εκτός του οικοπέδου Λεβιάθαν της ισραηλινής ΑΟΖ μένει τελικά η αυστραλιανή εταιρεία Woodside. Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, η εταιρεία γνωστοποίησε χθες την απόσυρση της πρότασης της για αγορά μεριδίου του Λεβιάθαν η οποία ανερχόταν στα 2,5 δις δολάρια.Οι διαβουλεύσεις με τις άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο τεμάχιο άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2012, και έκτοτε πέρασαν από διάφορα στάδια.

Ο επικεφαλής της Woodside Peter Coleman, είπε ότι δεν επρόκειτο για εύκολη απόφαση. «Αν και η αποφασιστικότητα της Woodside για ανάπτυξη είναι ισχυρή, είναι ακόμα πιο ισχυρή η αποφασιστικότητα μας για λήψη ορθών επενδυτικών αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώνοντας παλαιότερα το ενδιαφέρον της εταιρείας για συμμετοχή της στο Λεβιάθαν, ο Peter Coleman, έκανε λόγο για τις μεγάλες προοπτικές δημιουργίας χερσαίου τερματικού ειδικά για το Λεβιάθαν, με στόχο την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αγορές της Ασίας.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Woodside, φέρεται να έπαιξε η αλλαγή της στάσης της εταιρείας Noble η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρισμα στο τεμάχιο σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποθεμάτων και συγκεκριμένα η πρόθεση της για δημιουργία αγωγού μεταφοράς σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μεγαλύτερη επιδίωξη της Woodside ήταν η πώληση υγροποιημένου ΦΑ, κάτι που θα καθυστερούσε σημαντικά την 3η φάση ανάπτυξης του τεμαχίου και θα ήταν εφιγκτή μόνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης ενός πλωτού τερματικού υγροποίησης.
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας, ήταν η καθυστέρηση από μέρους του κράτους του Ισραήλ, στη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά την πολιτική της χώρας για την εξαγωγή του ΦΑ.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η εταιρεία Noble, στην οποία ο επικεφαλής Charles Davidson αναφέρει ότι τα σχέδια ανάπτυξης του οικοπέδου Λεβιάθαν άλλαξαν σημαντικά σε σχέση με την περίοδο όπου αναζητείτο και νέος εταίρος για το τεμάχιο, πριν δηλαδή από δύο χρόνια.
«Η εμφάνιση νέων περιφερειακών αγορών οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω αγωγού, σπρώχνουν την δημιουργία τερματικού υγροποίησης σε μεταγενέστερη φάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
zannettos@sigmalive.com