22 Μαΐου 2014

Σύγχρονοι σκλάβοι αξίας 150 δισ. ετησίως!

http://listdose.com/wp-content/uploads/2013/08/bangladesh1.jpg
Σοκ προκαλούν τα ευρήματα έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που τον 21ο αιώνα εξακολουθούν να δουλεύουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, παράγοντας «μαύρα» κέρδη 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, κυρίως για τις μαφίες, που τους εκμεταλλεύονται.Είκοσι ένα εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς, με τους μετανάστες να αποτελούν την πλέον ευπαθή ομάδα. Τουλάχιστον οι μισοί βρίσκονται στην Ασία, 18% στην Αφρική και 10% στη Λατινική Αμερική.


«Η έκθεση ανεβάζει τα επίπεδα του trafficking, της καταναγκαστικής εργασίας και της σύγχρονης δουλείας σε ένα νέο επίπεδο και εκτός από τις κυβερνήσεις, πρέπει πλέον να ενεργοποιηθούν δυναμικά και τα συνδικάτα», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Γκι Ρίντερ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για 21 εκατομμύρια σκλάβους είναι μάλλον μετριοπαθής και υπεραισιόδοξη, καθώς το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για την Εργασία ανεβάζει τον αριθμό στα 30 εκατομμύρια, υπολογίζοντας ότι οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, περίπου το 55% όσων έχουν παγιδευτεί σε αυτές τις τραγικές συνθήκες είναι γυναίκες και κορίτσια που οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται ως σκλάβες του σεξ, κερδίζοντας από τα θύματά τους 99 δισ. ετησίως. Οι δε άνδρες διοχετεύονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές εργασίες, στις κατασκευές, στη βιομηχανία και στα ορυχεία, τομείς που αποφέρουν συνολικά 43 δισ. παράνομα κέρδη ετησίως. Αλλα 8 δισ. εκτιμάται ότι εξοικονομούν τα πλούσια «νοικοκυριά» από την εκμετάλλευση οικιακών βοηθών που κρατούν σε καθεστώς ομηρίας, επειδή είτε δεν καταβάλλουν καθόλου αμοιβή είτε πληρώνουν ψίχουλα. Τα 5,5 εκατομμύρια από 21 εκατομμύρια των σύγχρονων σκλάβων είναι παιδιά.

Οπως είπε η Μπεάτα Αντρεές, επικεφαλής του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταναγκαστική εργασία που επιβάλλουν τα κράτη, τώρα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, δηλαδή στην καθίζηση του εισοδήματος και τη φτώχεια, που καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους στην καταναγκαστική εργασία στον ιδιωτικό τομέα. «Πολλοί από τους σύγχρονους σκλάβους δεν κερδίζουν παρά μόνο τροφή και στέγη και καθόλου χρήματα», είπε η Αντρεές, παροτρύνοντας τα κράτη να δώσουν πρωτίστως εγγυήσεις για την κοινωνική ασφάλεια, για να προστατεύσουν τα φτωχά νοικοκυριά από τον καταχρηστικό δανεισμό και τις αποικιοκρατικές εργατικές συμβάσεις, επισημαίνοντας και τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες ελλείψεις στην εκπαίδευση.

Στις αναπτυγμένες οικονομίες υπολογίζεται ότι αυτοί οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο, με τους αδίστακτους εκμεταλλευτές εργοδότες τους να κερδίζουν από την εκμετάλλευσή τους περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημήτρης Σ. Φαναριώτης