22 Μαΐου 2014

Αυτός είναι ο κολοσσός Schlumberger που "βλέπει" προς Κύπρο

Από: Νικόλας Ζαννέττος Μετά την Halliburton, άλλη μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση για αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου. Όπως απεκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, η εταιρεία Schlumberger έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.
Πληροφορίες του SigmaLive, αναφέρουν ότι Κυβέρνηση και εταιρεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και εκτιμάται ότι τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου θα γίνει επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Schlumberger δεν είναι η μοναδική εταιρεία που βρίσκεται σε επαφές με την Κυβέρνηση κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία.

Έγκυρη πηγή ανέφερε στο SigmaLive ότι το ενδιαφέρον της Schluberger προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο εξωτερικό στο οποίο ήταν ομιλιτής ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος με δική του παρέμβαση κατάφερε να «φέρει κοντά» τους ιθύνοντες της εταιρείας. Η Κυβέρνηση πάντως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, καθώς τόσο η Halliburton όσο και η Schluberger είναι εταιρείες που θεωρούνται «κράχτες», για την χώρα μας.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, η εταιρεία φέρεται να είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την ιταλική ΕΝΙ για παροχή υπηρεσιών για τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ποια είναι η Schlumberger;
Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα το Παρίσι, η οποία προσφέρει στους πελάτες της, τεχνολογικές λύσεις στον τομέα της ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων ούτως ώστε να διευκολύνει και να υποβοηθά τη λήψη αποφάσεων. Η εν λόγω εταιρεία ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και 80 χρόνια. Διαθέτει επίσης εργαλεία συλλογής δεδομένων ενώ προσφέρει και διάφορες άλλες υπηρεσίες στον τομέα των γεωτρήσεων.
Εργοδοτεί συνολικά 123,000 υπάλληλους, 140 διαφορετικών εθνικοτήτων, σε 85 χώρες του κόσμου. Αυτή τη στιγμή διατηρεί 125 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 2013 επένδυσε συνολικά 1,17 δις δολάρια στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Βρέθηκε στην Κύπρο στο παρελθόν
Τον Δεκέμβριο του 2012, εκπρόσωποι της Schlumberger ήρθαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, με σκοπό την παρουσίαση της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν φοιτητές του Πανεπιστημίου για μόνιμη αλλά και για καλοκαιρινή πρακτική εξάσκηση. Η επίσκεψη είχε διοργανωθεί από την Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας σε συνεργασία με τo Γραφείο Σταδιοδρομίας της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.
Follow me on Twitter
zannettos@sigmalive.com
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/energia/128095#sthash.aWGTGKkJ.dpuf