30 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα στη νέα εποχή Τα μηνύματα από τον «Κύκλο των Πρέσβεων»


Η Ελλάδα στη νέα εποχή
Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε μία νέα εποχή. Κι έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε ένα έργο τόσο δύσκολο όσο η ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στον κόσμο, ετοιμάζεται να οικοδομήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο σε στέρεες βάσεις με σκοπό το πέρασμα από τα Μνημόνια στην ανάπτυξη. Αυτό ήταν το κοινό πολιτικό μήνυμα που πέρασαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη που παρεβρέθησαν στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο ξενοδοχείο Χίλτον με τίτλο «Ο Κύκλος των Πρέσβεων: Επαναπροωθώντας το Εθνικό Προϊόν της Ελλάδος».Το παρόν έδωσαν όλοι σχεδόν οι ξένοι πρέσβεις που υπηρετούν στη χώρα μας, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουν όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά, κυρίως, τους έλληνες επιχειρηματίες που μίλησαν και παρουσίασαν τις δραστηριότητες και προοπτικές των εταιρειών τους. Άλλωστε, στην ημερίδα παρεβρέθησαν πολλά κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, όπως μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς, κ. Ευτ. Βασιλάκης της Aegean Air, ο κ. Κ. Αντωνόπουλος της Intralot κ.ά.
Αρχίζοντας με ένα εντυπωσιακό βίντεο που είχε ως στόχο να καταδείξει τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας κ. Π. Μίχαλος έβαλε το πλαίσιο πριν ακολουθήσει με την εναρκτήρια ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το πολιτικό πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της Αθήνας. Αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, μία χώρα που έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην «κανονικότητα» και αλλάζει κεφάλαιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε έμφαση σε όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον μπει σε θετική τροχιά, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η υψηλή θέση της χώρας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει ότι όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ούτε νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα, ούτε νέο μνημόνιο και φυσικά ούτε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία». Τώρα είναι η ώρα για ανάπτυξη, με αξιοποίηση θεσμών όπως το ΕΣΠΑ, με επενδύσεις όπως αυτές του αγωγού ΤΑΡ και του Ελληνικού, με το στοίχημα να μεταφέρεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης  

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η ΕΕ επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη, αλλά με πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Και στη δημόσια συζήτηση η Ελλάδα», εξήγησε, «αδικήθηκε, κατάφωρα, μέσα από την επανάληψη απαράδεκτων στερεοτύπων. Αυτά όλα τα διέψευσε ο ελληνικός λαός με την προσπάθειά του, όλα αυτά τα διαψεύδουν οι αριθμοί».

«Αποδείξαμε ότι όσοι μας θεωρούσαν χαμένη υπόθεση έκαναν λάθος» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης στην αρχή της ομιλίας του. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες που έχουν σημασία για τα επόμενα βήματα της χώρας και συγκεκριμένα στο τέλος των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στην επιστροφή στις αγορές και στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα από τις εκλογές του 2012 και μετά. Σταχυολόγησε ορισμένες από τις βασικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δικό του υπουργείο, όπως π.χ τον νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί επενδυτική έμφαση (π.χ τουρισμός).

Με ένα επετειακό βίντεο (με τίτλο «Ελλάδα, ένα μικρό κομμάτι του παραδείσου πάνω στη γη») για τα 100 χρόνια σύγχρονου ελληνικού τουρισμού (1914 - 2014) ξεκίνησε την παρουσίασή της η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Η υπουργός Τουρισμός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον τουρισμό αλλά να εκσυγχρονίσει το πρίσμα υπό το οποίο αυτός λειτουργεί και να αυξήσει την παραγωγικότητά του. Οι βασικοί στόχοι είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου μέσω ολοκληρωμένων θερέτρων (integrated resorts) που θα συνδυάζουν ξενοδοχεία, μαρίνες, σπα, γκολφ και άλλες δραστηριότητες, ενώ θα δοθεί έμφαση στην προσέλκυση τουριστών από αναδυόμενες οικονομίες και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (π.χ ιατρικός τουρισμός).

Από την πλευρά του, ο εμπνευστής της εκδήλωσης κ. Μίχαλος χαρακτήρισε την 10η Απριλίου, ημερομηνία που η Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια επέστρεψε στις αγορές, ως συμβολική της «νέας εποχής» στην οποία μπαίνει η Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα ελληνικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ η στρατηγική θέση της Ελλάδος και το ανθρώπινο δυναμικό της, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε και ορισμένες από τις μελλοντικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη προώθηση του ελληνικού εθνικού προϊόντος.

Η οικονομική διπλωματία, στοιχείο που νωρίτερα είχε υπογραμμίσει νωρίτερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας στη δική του ομιλία, έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Ο σκοπός είναι η συστηματοποίησή της μέσω προσφοράς υπηρεσιών στην επιχειρηματική κοινότητα, δικτύωσης και ενεργού ρόλου των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος έκανε αναφορά στη δημιουργία του πρώτου «Ελληνικού Θαλασσίου Συμπλέγματος» (Greek Maritime Cluster) - ενός «γαλάζιου» επενδυτικού χαρτοφυλακίου - με σκοπό τη δημιουργία συνεργειών σε τομείς όπως τα λιμάνια, η ναυτιλία, τα ναυπηγεία, η ενέργεια κ.ά. Σε αυτό το πλαίσο, στις 30 Μαϊου, θα διεξαχθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το πρώτο Συνέδριο για την Γαλάζια Οικονομία. Τέλος, θα δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Start-up with MFA», το οποίο θα έχει σκοπό την παροχή βοήθειας από το υπουργείο Εξωτερικών σε νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι δίαυλοί συνεργασίας τους με την επενδυτική κοινότητα.