30 Απριλίου 2014

Στη φυλακή για εξύβριση λόγω... ενός γράμματος!

Σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Άγκυρας ο τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος Eντέρ Αϊτάτς, επειδή προσέβαλε τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter... προσθέτοντας ένα μόνο γράμμα σε μια λέξη και αλλάζοντας έτσι ολόκληρο το νόημά της, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τον εξυβρίζει!Συγκεκριμένα, ο Αϊτάτς -ο οποίος έχει 180.000 followers-, θέλησε να σχολιάσει την πρόθεση του Ερντογάν να κλείσει όλα τα ιδιωτικά σχολεία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός της αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, εχθρού της κυβέρνησης. Ο Αϊτάτς έγραψε στο Twitter: "KAPAT BE USTAAAAAAMMMMMMK"
Η λέξη "ustam" σημαίνει "αρχηγέ μου" ή "αφέντη μου" και είναι ένα δημοφιλές προσωνύμιο του Ερντογάν, μεταξύ των υποστηρικτών του.Η προσθήκη ωστόσο του "κ" στο τέλος της λέξης, ουσιαστικά άλλαξε όλο το νόημα της λέξης, καθώς από "αφέντη μου" γίνεται "γαμ...σου".Ο Αϊτάτς δήλωσε ότι η προσθήκη του "κ" έγινε κατά λάθος και ότι ήθελε απλώς να γράψει: Κλείστα αφέντη μου.Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εκτίσει την ποινή του παρά μόνο σε περίπτωση υποτροπής.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε τεθεί για μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη Μαρτίου σε κατ’ οίκον περιορισμό από την αστυνομία, μετά τη διαρροή στο Διαδίκτυο μιας απόρρητης συνομιλίας τούρκων ανώτατων αξιωματούχων για την κρίση στη Συρία.

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Αϊτάτς, δημοσιογράφος της εφημερίδας Taraf, ήταν ύποπτος ότι γνώριζε για την ύπαρξη της υποκλαπείσας συνομιλίας προτού αυτή διαρρεύσει στο YouTube.
http://www.nooz.gr/world/sti-fulaki-gia-eksivrisi-tou-erntogan-logo-enos-grammatos