30 Απριλίου 2014

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ Ανησυχία για τις σχέσεις με Ρωσία

Από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Τζον Κέρι με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ.--Αποδέκτης πιέσεων, για τις πρόσφατες και συχνές επισκέψεις του Αιγύπτιου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στη Μόσχα αλλά και για τη «βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων σε θάνατο ή ισόβια σε βάρος εκατοντάδων ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, έγινε χτες στην Ουάσιγκτον ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Φάχμι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα.Ο Φάχμι, δεχόμενος τις πιέσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και ηγετικά στελέχη του κογκρέσου, απάντησε ότι η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση «είναι πρόθυμη» να διατηρήσει τις στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και να προχωρήσει τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία.

Ο Κέρι, στη συνέχεια, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις στρατηγικές υποχρεώσεις με τις ΗΠΑ, τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και, ως εκ τούτου, μπορεί να λάβει το επόμενο μέρος της αμερικανικής «οικονομικής βοήθειας», περίπου 680.000.000 δολάρια.
Πάντως το «κυνήγι» των ισλαμιστών, με τη θανατική καταδίκη σε βάρος 638, προκάλεσε την δυσφορία του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Σκληρή γλώσσα για τις εκατοντάδες θανατικές καταδίκες στην Αίγυπτο επιφύλαξε χτες και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, λέγοντας ότι «ξεκάθαρα δε μοιάζουν να σέβονται τους βασικούς κανόνες μιας δίκαιης δίκης». Χτες, πάντως, αιγυπτιακό δικαστήριο στο Νασρ Σίτι καταδίκασε σε πενταετή ποινή κάθειρξης 29 ισλαμιστές, επειδή είχαν συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλη (οπότε ανατράπηκε ο ισλαμιστής πρόεδρος Μ. Μούρσι από το στρατό).

Βέβαια, η ανησυχία των ΗΠΑ ή του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταπατούν, αλλά με το φόβο μήπως αυτό δημιουργήσει προβλήματα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που θέλουν να προχωρήσουν στην Αφρική και βέβαια ανταγωνίζονται και άλλες αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7930141&publDate=30/4/2014