30 Απριλίου 2014

Βόμβες κατά αμάχων

ΣΥΡΙΑ – «Βομβαρδισμός» τεχνικού ινστιτούτου και σχολικού συγκροτήματος στο κέντρο της Δαμασκού, με 12 νεκρούς και 50 τραυματίες
http://static-enet.toolip.gr/resources/2014-04/15--4-thumb-medium.jpg

Του Νικόλα Ζηργάνου  Σε αδιάκριτη σφαγή αμάχων εξελίσσεται ο πόλεμος στη Συρία, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιορκημένες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες -συχνά με βόμβες «βαρέλια»- και οι ισλαμιστές αντάρτες απαντούν με «τυφλούς» βομβαρδισμούς συνοικιών υπό κυβερνητικό έλεγχο και τρομοκρατικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα.Χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Μπασάρ αλ Ασαντ ως υποψήφιου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, πυρά όλμων έπληξαν τεχνικό ινστιτούτο και σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της Δαμασκού, με 12 νεκρούς και 50 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους ήταν σπουδαστές και ανήλικοι.

Στη Χομς, όπου ο κυβερνητικός στρατός προωθεί τις θέσεις του αργά αλλά σταθερά, με τους αντάρτες να έχουν περιορίσει τον έλεγχό τους μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εξερράγησαν σε πολυσύχναστο σταυροδρόμι στη συνοικία Ζάχρα δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να πιέσει τη Δαμασκό να επιτρέψει τη διέλευση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πολιορκημένους αμάχους, καθώς το καθεστώς χρησιμοποιεί το όπλο της πείνας για να κάμψει την αντίσταση των αντιφρονούντων και να τους αναγκάσει να συνθηκολογήσουν ή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ενισχύεται ο Ασαντ
 Οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν κερδίσει τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά εδάφη στην περιοχή Καλαμούν, στα σύνορα με τον Λίβανο, στην ευρύτερη περιοχή της Χομς, στα προάστια της Δαμασκού, ενώ προωθούνται και στο Χαλέπι, μια πόλη-φάντασμα, άλλοτε κόσμημα της Μέσης Ανατολής, που πλέον έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της.

Παράλληλα, νέες ενισχύσεις εθελοντών από το εξωτερικό καταφτάνουν σε καθημερινή βάση στη Συρία, με την άμεση υποστήριξη της Ουάσινγκτον, της Ντόχα και της Αγκυρας. Οπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ και το Al Manar του Λιβάνου, το Κατάρ έχει αρχίσει να εκπαιδεύει αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA) σε στρατόπεδα στην έρημο, σε χρήση αντι-αρματικών όπλων και καταδεικτών λέιζερ, με τα οποία «φωτίζονται» στόχοι.

Η εκπαίδευση διαρκεί τρεις εβδομάδες και κάθε εβδομάδα αναχωρούν από την Ντόχα για την Τουρκία 100 ετοιμοπόλεμοι αντάρτες, αφού έχουν παραλάβει έκαστος ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, κράνος και σετ πρώτων βοηθειών, όλα μέσω της αμερικανικής βοήθειας. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μεταφέρουν τους αντάρτες σε συριακό έδαφος. Αμερικανοί πράκτορες τους δίνουν όπλα και πυρομαχικά, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε, χωρίς να διαψευστεί, ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει να αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ανταρτικών ομάδων από κοινού με τη Σαουδική Αραβία, για να ενισχυθεί και το νότιο μέτωπο, στα σύνορα με την Ιορδανία.