30 Απριλίου 2014

Τουρκία: Δικαστική έρευνα για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν Άρχισε και επισήμως


O εισαγγελέας της Άγκυρας άρχισε την Τετάρτη δικαστική έρευνα με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην σύμμαχός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί επί μήνες ότι βρίσκεται πίσω από συνωμοσία εναντίον του, ανακοίνωσε Τούρκος υπουργός.«Υπάρχουν εναντίον του σοβαρές κατηγορίες, κυρίως για κατασκοπεία. Μπορούμε να δούμε ότι εκείνοι (σ.σ. οι πιστοί του Γκιουλέν) συνιστούν ένα κράτος εν κράτει το οποίο κατάφερε να παρακολουθεί τις πλέον απόρρητες συναντήσεις της κυβέρνησης», εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το δίκτυο, η έρευνα η οποία άρχισε από την εισαγγελία της πρωτεύουσας αφορά κατηγορίες περί «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας ή απόπειρας να εμποδιστεί και να επηρεαστεί η καλή της πορεία» όπως και περί «σύστασης συμμορίας και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».Την Τρίτη ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της δικαστικής έρευνας εναντίον του κ. Γκιουλέν και ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.
Μια νομική διαδικασία για την έκδοση του κ. Γκιουλέν, οι υποστηρικτές του οποίου υπολογίζονται σε εκατομμύρια, θα είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία εξέδιδε ένταλμα σύλληψης και παρουσίαζε αποδείξεις για την τέλεση εγκλήματος, σύμφωνα με ειδικό σε νομικά θέματα.Εισαγγελικοί λειτουργοί απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν σχετικά με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.
http://www.naftemporiki.gr/s