07 Απριλίου 2014

Μεγάλα δίκτυα αγωγών νερού κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων

http://www.philenews.com/data/2014/04/07/skitso-07042014.jpgΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ  έγιναν ένα μεγάλο εργοτάξιο της Τουρκίας. Χαράσσονται με τεράστια χωματουργικά μηχανήματα δεκάδες αυλάκια κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, μήκους αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Η Τουρκία βιάζεται να ολοκληρώσει επί του εδάφους τα κατασκευαστικά έργα, ώστε το νερό, που θα έρθει στα Πάναγρα μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, να μπορεί να πρασινίσει γρήγορα την κατεχόμενη Κύπρο.Θέλει, λένε οι Τουρκοκύπριοι που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς, να προσφέρει το δέλεαρ προς τους Ελληνοκύπριους: νερό αντί φυσικού αερίου.Σε άνυδρες περιόδους το όπλο αυτό στα χέρια της Τουρκίας θα είναι πανίσχυρο.Σε κάθε περίπτωση η επένδυση είναι εξωφρενικά μεγάλη για να γίνεται τυχαία.Αυλακώνονται περιοχές οι οποίες βάσει του σχεδίου Ανάν και άλλων παλαιότερων βολιδοσκοπήσεων θα επιστρέφονταν στην ελληνική πλευρά. Το ερώτημα που πλανάται είναι πώς γίνεται η Τουρκία να επιστρέψει κατακτημένα εδάφη επί των οποίων επένδυσε πολλές δεκάδες εκατομμύρια; Μόνο το έργο της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην Κύπρο θα κοστίσει πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα έχουν ολοκληρωθεί αυτοκινητόδρομοι που κόστισαν αρκετά χρήματα στα δημόσια ταμεία της κατέχουσας χώρας.Η κατεχόμενη Λευκωσία συνδέεται οδικά με μεγάλους οδικούς άξονες με τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, την Κερύνεια και το Τρίκωμο.Οι κατοχικές Αρχές κάνουν σχεδιασμούς ως να πρόκειται να παραμείνουν για πάντα στα κυπριακά εδάφη.  Η μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο ακουγόταν παλαιότερα ως μια υπερβολική φαντασία των κατακτητών για να εντυπωσιάσουν και να δελεάσουν τους κατακτημένους.  Σήμερα όμως αρχίζει να υλοποιείται και δεν αποκλείεται σε μερικούς μήνες, ίσως την άνοιξη του 2015, το νερό να ρέει στο φράγμα αποθήκευσης της Μύρτου.
Όλα αυτά τα μεγάλα έργα φαίνεται να συμπίπτουν χρονικά με τις όποιες προσδοκόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το τελικό πάρε-δώσε θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ πιθανόν από το ερχόμενο φθινόπωρο και τότε η Τουρκία θα έχει έργο να επιδείξει. Δεν θα παραμείνουν οι συνειρμοί των Ελληνοκυπρίων μόνο στο 1974, αλλά θα έχει να λέει για ειρηνικό έργο αναμόρφωσης της Κύπρου.

Πλήρης αναδιοργάνωση
Η διαδρομή των αυλακιών από τη Μύρτου μέχρι τη Λευκωσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα Δημόσια Έργα της Τουρκίας δουλεύουν σε υπερωριακή βάση. Τεράστιες σωληνώσεις έχουν τοποθετηθεί εντός του εδάφους, δίπλα ακριβώς από τους δρόμους, για είναι εύκολα προσβάσιμοι σε περίπτωση διαρροής. Την ίδια ώρα στα αυλάκια τοποθετούνται νέες γραμμές τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος. Πλήρης αναδιοργάνωση δηλαδή της κατεχόμενης περιοχής με χρήματα από την Τουρκία. Μιλούμε για μια περιοχή η οποία έχει απωλέσει παντελώς τον κυπριακό της χαρακτήρα. Οι έποικοι είναι το δεσπόζον στοιχείο και πολλές άλλες οικογένειες είναι πια μεικτές με τουρκοκυπρίους.

Νέες πραγματικότητες
Η πλευρά μας βρίσκεται μπροστά σε νέες πραγματικότητες και δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία επιτυγχάνει οικονομική νίκη επί του εδάφους την ίδια ώρα που κάποιοι στην πλευρά μας συνέβαλαν στο ξήλωμα της οικονομίας μας και στην κατρακύλα σε δύσκολα οικονομικά προβλήματα.Το μήνυμα βέβαια δεν μπορεί ποτέ να είναι ενδοτικό. Γνωρίζεις τον εχθρό για να τον αντιμετωπίσεις καλύτερα και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται οι επισημάνσεις.
Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία έλεγε «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες». Έτσι και εμείς δεν αγνοούμε ότι οι σφαγείς της Κύπρου δεν μπορούν να την υδροδοτήσουν χωρίς να έχουν στοχεύσεις.
- See more at: http://www.philenews.com/