10 Μαρτίου 2014

Οι ενεργειακές επιλογές της Ευρώπης πέραν της Ρωσίας

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/03/FYSIKO-AERIO01-07MARCH20141.jpg
Οι δυτικοί αξιωματούχοι αγωνίζονται να αμβλύνουν την ασφυκτική πίεση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας στον ενεργειακό τομέα, ως την πλέον πρόσφατη ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης προς τη Μόσχα προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία. Αυτό επισημαίνουν οι Ian Talley  και Amy Warder σε άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «West Tries to Loosen Russia’s Gas Grip».Οι επιλογές που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, την αναστροφή της ροής του φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουκρανία, καθώς και την επιτάχυνση των σχεδίων στην Ευρώπη προκειμένου τα κ-μ της να αγοράζουν αυξημένες ποσότητες ενέργειας από άλλες χώρες πλην της Ρωσίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι έξι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονται εξολοκλήρου στη Ρωσία για το φυσικό τους αέριο, ενώ άλλες επτά προμηθεύονται τουλάχιστον το ήμισυ του αερίου τους από τη Ρωσία και η ευρωπαϊκή αυτή εξάρτηση περιορίζει τις άμεσες επιλογές σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αναστείλει τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο Edward Chow, συνεργάτης στο Center for Strategic and International Studies και πρώην στέλεχος της Chevron Corp., «στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει σε βραχυπρόθεσμο- μεσοπρόθεσμο επίπεδο». Παράλληλα, επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, η ουκρανική κρίση μπορεί να δώσει ιδιαίτερη ώθηση σε σχέδια όπως την προτεινόμενη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη δια του Shah Deniz στην Κασπία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Μάλιστα όπως τονίζει ο E. Chow, «οι τακτικές της Ρωσίας υπογραμμίζουν απόλυτα τη σημασία της ενεργειακής διεύρυνσης πέραν του ρωσικού φυσικού αερίου».
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304020104579429443894406788?KEYWORDS=Greece&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304020104579429443894406788.html%3FKEYWORDS%3DGreece

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στην Κριμαία, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης, ενώ ο Ουκρανός Π/Θ, Arseniy Yatsenyuk, ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, εκτενής ανταπόκριση των Kateryna Choursina, Volodymyr Verbyany (Κίεβο) και Stepan Kravchenko (Συμφερόπολη) στο BLOOMBERG με τίτλο «Pro-Russia Forces Occupy Ukraine as Separatist Vote Looms».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία διαθέτει τώρα 20.000 περίπου στρατιώτες στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία εντείνει την προστασία των ανατολικών της συνόρων, μεταφέροντας στρατό από τις δυτικές πλευρές της χώρας.Ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Π/Θ, στις 12 Μαρτίου, και θα συζητήσει τις δυνατότητες ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας από την διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως επεσήμανε ωστόσο ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τ/δ Fox News, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν τον Πρόεδρο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Κριμαία θα παραμείνει πιθανώς υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Ουκρανία να αποφύγει κάθε πράξη που θα έδινε στη Ρωσία την πρόφαση για ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης.
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-09/pro-russia-forces-occupy-ukraine-as-separatist-vote-looms.html

http://mignatiou.com/