10 Μαρτίου 2014

Η «Μεγάλη Ιδέα» και η παρακμή της Ελλάδας-Για να σταματήσει η συρρίκνωση του Ελληνισμού

http://3.bp.blogspot.com/-r6uEcwKRj44/Ux1zPZ7pYFI/AAAAAAAASQc/3-6h8iTDY2w/s1600/euksinos_pontos_183911192.jpg
Nα τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Η Μεγάλη ιδέα αποτέλεσε το μπάλσαμο των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας στις ψυχές των Ελλήνων. Ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλίμα δε της εποχής και την ιστορική συγκυρία.
Πίσω από την Μεγάλη Ιδέα κρύβονταν ο Βενιζελισμός το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου ένα κράτος , ισχυρό, αξιόπιστο, λειτουργικό να ενώσει ολάκερο το Ελληνικό Έθνος και να λειτουργήσει ως κέντρο που θα ενωσει τα γεωγραφικά σημεία στα οποία ο Ελληνισμός διέθετε προϊστορική παρουσία. Δηλαδή το τρίπτυχο Ισχυρό Κράτος-Ισχυρό Έθνος-Εθνική Στρατηγική.
Το τρίπτυχο αυτό παράγει σοβαρή θεσμική ισχύ ικανή στο πεδίο των διεθνών σχέσεων να σου προσδώσει την δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Λανθασμένα πολλοί εντοπίζουν την ισχύ ως παράγωγο της οικονομικής ευρωστίας και μόνο.Κατά συνέπεια υπήρχε η δυνατότητα προστασίας του Ελληνικού στοιχείου μέσω της διπλωματίας και χωρίς αυτή να μεταφράζεται σε παρέμβαση στα εσωτερικά της τρίτης χώρας.

Η Ιδρυση του Ελληνικού κράτους δεν αποτέλεσε προϊόν εσωτερικής μόνο διεργασίας αλλα αποτέλεσε k;yria προϊόν συγκεκριμένων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών στοχεύσεων του ξένου παράγοντα.Το δε Ελληνικό κράτος δεν ήταν ανεξάρτητο σε κανένα επίπεδο του , και το Ελληνικό στοιχείο προσέφερε τα μέγιστα στην υπανάπτυξη του εξυπηρετώντας στο έπακρο ξένους σχεδιασμούς . Κατα συνέπεια υιοθέτηση άλλου δόγματος θα σκόνταφτε στο αξιακό υπόβαθρο του Ελληνισμού της τότε εποχής και σε ελίτ που δεν διέθεταν στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συνείδησης.

Αυτο που δεν αντιλήφθηκε ο Ελληνισμός ήταν το γεγονός ότι η παρουσία του, η θέση του και η ισχύς του στα γεωγραφικά σημεία όπου διέθετε προϊστορική παρουσία αποτελούσε τροχοπέδη στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές βλέψεις ξένων δυνάμεων. Ο Ποντιακός Ελληνισμός άρχισε απλά να ξεκληρίζεται γιατί οι Τούρκοι κατόπιν Γερμανικής Παρέμβασης τον θεώρησαν υπεύθυνο για την ήττα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Παρόμοια τύχη είχε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, οι Αρμένιοι, οι Χαλδοσυραίοι και οι Κούρδοι όταν στοχοποιηθηκαν απο Γερμανούς, Αγγλους, Γάλλους,Ιταλούς και απο το Εβραικό στοιχείο της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Ελληνισμός βρίσκονται σήμερα εκ νέου σε δοκιμασία Το ζητούμενο είναι από αυτή την ιστορία να μην υπάρξουν άλλες απώλειες, να μπορέσουν να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση προστατεύοντας το Ελληνικό στοιχείο σεβόμενοι αμφότεροι τις υπάρχουσες ισορροπίες.Καθαροί στόχοι καθαρές επιδιώξεις απέναντι στο συμφέρον του Ελληνικού Έθνους αναλογιζόμενοι οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόρροια του Ευρωπαϊκού Έθνους αλλά κοινή συνισταμένη συμφερόντων των Ευρωπαϊκών κρατών..Καλούμαστε απέναντι σε μια σοβαρή Γεωπολιτική κρίση να λειτουργήσουμε μακριά απο λογικές ρωσοφοβίας και ρωσοφιλίας.Με λογικές που θα προστατεύουν τόσο τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας  όσο και την χαμένη στα βάθη των αιώνων παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή της Αζοφικής .Με λογικές που θα προστατεύουν τον Ευρωπαϊκό χώρο απο ανεύθυνες στάσεις επεκτατικότητας, σε μια προσπάθεια περιχαράκωσις και απομονωτισμού της Ρωσίας αλλά και με λογικές που δεν θα επιτρέπουν στην κάθε ηγετική υπερδύναμη ή περιφερειακή δύναμη να λειτουργεί ελέω Θεού.

Μια σοβαρή αγκύλωση που αντιμετωπίζει η Ελληνική πολιτική σκέψη σε πολλά επίπεδα της είναι η αδυναμία της να αντιληφθεί πως με το να μην διαθέτει η Ελλάδα ισχύ η οποία και απαραίτητα δεν ταυτίζεται με την οικονομική ευρωστία, με το να μην διαθέτει εθνική στρατηγική επι του συνόλου του γίγνεσθαι θα άγεται και θα φέρεται σε περιόδους κρίσης , και ανεξαρτήτως πλευράς στην οποία και θα βρίσκεται θα μετρά πάντα εθνικές συμφορές.

Τό πόσο εύκολο είναι αυτό να πραγματωθεί σε έναν χώρο όπου η ανατολική εταιρική σχέση αποτελεί τον δούρειο ίππο της γερμανικής επεκτατικότητας, όπου οι ανεύθυνες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στοχευουν στο να προσδώσουν στο ψυχροπολεμικό ΝΑΤΟ την πρωτοκαθεδρία στον Ευρωπαικό χώρο και όπου η Ρωσία εκ των υστέρων με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο να προσπαθεί να διατηρήσει την σφαίρα επιρροής της επι εποχής Σοβιετικής Ενωσης χωρίς να είναι σε θέση να απεμπολήσει την σχέση Μητρόπολης με περιφέρεια που τόσο πολύ ιστορικά της κόστισε, αποτελεί το πραγματικό διακύβευμα.

Ας μην είμαστε βερμπαλιστές σε επίπεδο διεθνών σχέσεων δεν χωρούν ιδεαλισμοί όμως στο όνομα καμιάς λογικής Έλληνες δεν μπορούν να προσυπογράφουν και να υπηρετούν τυφλά λογικές στοχοποίησης και εξαφάνισης του Ελληνικού πολιτισμού απο τα ιστορικά λίκνα του.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/03/blog-post_6597.html
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/03/blog-post_910.html