04 Μαρτίου 2014

Ο Ερντογάν κλείνει τα σχολεία του Γκιουλέν

http://www.sigmalive.com/uploads/images/news/DOC.20140303_.1152609_.%CE%93%CE%9A%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%95%CE%9D_%CE%95%CE%A1%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%91%CE%9D_600x334_.jpgΠέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν, που προβλέπει το κλείσιμο ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολείων, πολύ μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν ή ελέγχονται από τον Τούρκο πρώην ιμάμη, πρώην πνευματικό καθοδηγητή του Ταγίπ Ερντογάν και νυν πολιτικό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν.Ο Γκιουλέν έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ κληρικό ότι συνωμοτεί κατά της κυβέρνησής του. Τα προπαρασκευαστικά σχολεία, που παράλληλα με τα κανονικά σχολεία προετοιμάζουν τους Τούρκους μαθητές για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε γυμνάσια και στο πανεπιστήμιο, αποτελούν μια μεγάλη πηγή εσόδων για τον Γκιουλέν και το κίνημά του, το Χισμέτ.
Σύμφωνα με τον νόμο που πέρασε από την τουρκική Βουλή, τα σχολεία του Γκιουλέν πρέπει να κλείσουν ώς την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Ο Ερντογάν αιτιολόγησε το κλείσιμο των φροντιστηρίων -όπως θα τα λέγαμε στην Κύπρο- στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης ενός νοσηρού εκπαιδευτικού συστήματος που τοποθετεί την Τουρκία κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών στον αλφαβητισμό, τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Πάντως, ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αυτά που τον κατηγορεί ο Ερντογάν, με τελευταίο την εμπλοκή του στις υποκλοπές που εμφανίζουν τον Τούρκο πρωθυπουργό να δίνει συμβουλές στον γιο του για το πώς να κρύψει χρήματα από μίζες.

Η ένταση μεταξύ των πρώην συμμάχων, του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Γκιουλέν, επιδεινώθηκε το 2013, όταν χιλιάδες οπαδοί του κινήματος του Γκιουλέν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη υποβιβάστηκαν, αφού εισαγγελείς που συνδέονταν με τον Γκιουλέν ξεκίνησαν έρευνες σε βάρος συμμάχων του Ερντογάν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-SIGMALIVE.COM