04 Μαρτίου 2014

Κοσοβαροποίηση της Κριμαίας;


Οι Ρώσοι «απαντούν» στις εξελίξεις του Κιέβου, όπου ορκίζεται νέα κυβέρνηση, σηκώνοντας δικό τους «μπαϊράκι» στην Κριμαία και… επανεμφανίζοντας τον Γιανουκόβιτς!
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά
ukraine «Καλώς ήλθατε στην Κόλαση» είπε ο μεταβατικός -από χθες και με τη «βούλα» της Βουλής- πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας για τις προκλήσεις, κυρίως τις οικονομικές, που περιμένουν εφεξής ελέω του ΔΝΤ τον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας. Ομως οι «πύλες» της έχουν πια ανοίξει από τον Νότο και τα ημιαυτόνομα εδάφη της Κριμαίας, όπου τις τελευταίες ημέρες στήνεται ένα σκηνικό Ψυχρού Πολέμου νο2.


Λίγες ώρες μετά την κατάληψη στην πρωτεύουσα Σιμφερόπολη του τοπικού κοινοβουλίου και του αρχηγείου της τοπικής κυβέρνησης από άγνωστης ταυτότητας ενόπλους -που κατά αυτόπτες μάρτυρες μιλούν ρωσικά και κατά το Κίεβο είναι βέροι Ρώσοι-, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της χερσονήσου. Ως ημερομηνία, αναφέρει το ITAR TASS, ορίστηκε η 25η Μαΐου: την ίδια ημέρα δηλαδή που θα στηθούν στην Ουκρανία οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Από τη Μόσχα μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, διαμήνυσε σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι «όπως αυτοί βοήθησαν τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσόβου να διοργανώσει, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, το οποίο και αναγνώρισαν ως νόμιμο [...], το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την Κριμαία», όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ρώσοι…

Καταγγέλλουν οι Τατάροι
 Οι πολιτικοί ηγέτες της τοπικής μειονότητας των τουρκόφωνων Τατάρων -που παραδοσιακά είναι αντιρώσοι και σήμερα τάσσονται αναφανδόν υπέρ της νέας κυβέρνησης του Κιέβου- κατήγγειλαν ότι δεν εκλήθησαν καν στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής στη Σιμφερόπολη. Ο βουλευτής και επικεφαλής τους, Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής από Τατάρους.

Στην περιοχή έλαβαν εν τω μεταξύ εντολή να μετακινηθούν μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας προκειμένου «να παρεμποδίσουν ρωσικά άρματα μεταφοράς προσωπικού», όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN. Μέσω των social media επιχειρηματίες στη Σιμφερόπολη ανέφεραν ότι στην πρωτεύουσα της Κριμαίας «κατέβασαν ρολά» μαγαζιά και εστιατόρια. Κλειστά αναφέρεται ότι είναι από χθες και τα σχολεία…

Με τον κίνδυνο της διάσπασης να γίνεται ολοένα και πιο ορατός ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη, θα εκληφθεί ως «επιθετική ενέργεια». Για τα τεκταινόμενα στη Σιμφερόπολη εν τω μεταξύ η Γενική Εισαγγελία στο Κίεβο διέταξε τη διενέργεια έρευνας «για τρομοκρατία»!

Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις γίνονται, ενώ κοντά στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα ευρείας κλίμακας πολεμικά γυμνάσια των Ρώσων, με τη συμμετοχή 150.000 στρατιωτών, 90 αεροσκαφών, 880 τανκς, άνω των 1.200 στρατιωτικών οχημάτων, 120 ελικοπτέρων και 80 πολεμικών πλοίων. Χθες το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα έθεσε σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής τα μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Για πολλοστή φορά η Δύση και το ΝΑΤΟ τάχθηκαν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καλώντας το Κρεμλίνο να απέχει «από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις»…

Κατά τον Ζαΐρ Ακαντίφορ, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Argumenty Nedeli» της Σιμφερόπολης, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Κριμαία είναι το «ρωσικό σενάριο» για την επαναδιεκδίκηση της γεωστρατηγικής σημασίας χερσονήσου. «Η κατάσταση θα βαίνει ραγδαία επιδεινούμενη» εκτιμά, «καθώς οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να νομιμοποιήσουν τον έκπτωτο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς».

Αν και διεθνώς καταζητούμενος, αυτός έκανε χθες τη… μυστηριώδη επανεμφάνισή του μέσω ανακοίνωσης που διανεμήθηκε στα ρωσικά ΜΜΕ από άγνωστη τοποθεσία. Ενόσω οι φήμες οργίαζαν ότι κρύβεται στο πολυτελές σανατόριο-θέρετρο-φρούριο Μπαρβίκα, λίγο έξω από τη Μόσχα, ο Γιανουκόβιτς διακήρυξε ότι παραμένει πρόεδρος της Ουκρανίας.

Χαρακτήρισε παράνομη τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου και ζήτησε ανοιχτά από τη Ρωσία να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλειά του. Κυβερνητική πηγή στη Μόσχα έκανε λόγο στο «Interfax» για «ικανοποίηση του αιτήματός του». Μέχρι αργά χθες το απόγευμα πάντως δεν είχε γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο για το θέμα…

Πίσω στο Κίεβο εν τω μεταξύ η Βουλή ενέκρινε με ψηφοφορία τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα ενωμένη μέχρι τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου. «Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι παρά ένας ετερόκλητος συνδυασμός παλιών προσώπων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά, των νέων ηρώων της λαϊκής εξέγερσης και προσωπικοτήτων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά« σχολιάζει η «Kiyv Post».

Η νέα κυβέρνηση
 «Από τα 21 μέλη της νέας κυβέρνησης, τα περισσότερα είναι από το κόμμα “Πατρίδα” της Γιούλια Τιμοσένκο. Το κόμμα του Βιτάλι Κλιτσκό δεν εκπροσωπείται, κατόπιν δικής του επιλογής -καταδεικνύοντας την ανοιχτή ρήξη μεταξύ Τιμοσένκο και Κλιτσκό, που θα κονταροχτυπηθούν για την προεδρία» καταλήγει. Οσο για το ακροδεξιό Svoboda: κατέλαβε νευραλγικά πόστα, με «έπαθλο» το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, παρά τον καταιγισμό καταγγελιών ότι μαζί με τους παραστρατιωτικούς νεοφασίστες του Δυτικού Τομέα έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των κομμουνιστών και των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους και κατά ομογενών στην Ουκρανία!