Ο Μπερκίν Ελβάν ήταν 15 χρονών όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί για την οικογένεια του στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο στο πάρκο Γκεζί και πυροδότησαν ένα μήνα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.
Ο Ελβάν βρισκόταν σε κώμα για 269 μέρες μέχρι τον θάνατο του στις 12 Μαρτίου. Η είδηση προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Είναι ο όγδοος άνθρωπος που πεθαίνει εξαιτίας των διαδηλώσεων του Γκεζί. Ωστόσο, με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε μια σοβαρή έρευνα με στόχο την τιμωρία των υπευθύνων για τον θάνατο του.
Στις 12 Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε σε ανακοίνωση της: "Στους εννέα μήνες που πέρασαν, δεν αναγνωρίστηκαν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για τη ρίψη του δακρυγόνου. Η αναποτελεσματική έρευνα είναι ενδεικτική όλων εκείνων που αφορούν περιστατικά κατάχρησης βίας από την αστυνομία. Παρά τις χιλιάδες σχετικές καταγγελίες, υπήρξαν μόνο δύο διώξεις σε βάρος αστυνομικών".

 Ο θάνατος του Ελβάν πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά τις κινητοποιήσεις του πάρκου Γκεζί, κάτι που αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια για τον εντεινόμενο αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης. Ο αυταρχισμός αυτός έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου που γίνεται αισθητό σε κάθε πτυχή της κοινωνίας από τη στιγμή που η κυβέρνηση ενέτεινε την πίεση σε βάρος της αντιπολίτευσης διώκοντας εκείνους που ξεκίνησαν τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών που ξέσπασε στις 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να ενέχεται και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σήμερα μιλά για εκστρατεία κατασυκοφάντησης και απειλεί με νέες διώξεις.

Αποτελεί κοινή γνώση στην Τουρκία ότι αν το κόμμα του Ερντογάν αναδειχτεί νικητής των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου -ακόμη και αν το ποσοστό του πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 40%- θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρές διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης, όπως έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν. Και μπορεί να φανταστεί κανείς την έκβαση των διώξεων αυτών με δεδομένο τον πλήρη έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στο δικαστικό σώμα ύστερα από τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία.

Ο Ερντογάν επιμένει πεισματικά ότι οι διαδηλώσεις που σημειώθηκαν ύστερα από τον θάνατο του Μπερκίν εντάσσονται στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του. Είναι κάτι που γίνεται από πείσμα ή επειδή δεν διαβάζει σωστά την ένταση των δρόμων. Οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την επιθυμία τους για δημοκρατία και για να διαμαρτυρηθούν για τον αυξανόμενο αυταρχισμό.

Η αντιπολίτευση υπενθύμισε ένα περιστατικό που αποδεικνύει ότι ο άλλοτε μεταρρυθμιστής ηγέτης της Τουρκίας έχει πια αποστασιοποιηθεί από τα δεινά των Τούρκων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δημοκρατικών κανόνων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν είχε κλάψει δημοσίως πάνω από το πτώμα της 17χρονης κόρης του γενικού γραμματέα των Αιγυπτίων Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκε στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής σε καταυλισμούς διαδηλωτών τον Αύγουστο. Ο Κιλιτσντάρογλου αμφισβήτησε την ειλικρίνεια αυτών των δακρύων αφού ο Ερντογάν δεν έχυσε ούτε ένα για τον Μπερκίν.

Την ώρα που ο τουρκικός λαός διαδηλώνει για τον θάνατο του Μπερκίν κανένας διανοούμενος ή πολιτικό κόμμα δεν επέδειξε αρκετή ευαισθησία ώστε να σχολιάσει το γεγονός ότι σχεδόν 600 παιδιά στην Τουρκία, κυρίως Κούρδοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια άλλων συγκρούσεων.

Ο Μπερκίν δεν είναι το πρώτο παιδί που χάνει τη ζωή του εξαιτίας της βίας που επιδεικνύουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πρόσφατη έρευνα της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλύπτει ότι 569 παιδιά σκοτώθηκαν από το 1988 ως το 2013 εξαιτίας της σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μόνο το 2012, επτά παιδιά σκοτώθηκαν από νάρκες που είχε τοποθετήσει ο στρατός, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βίας που επέδειξαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και άλλα πέντε εξαιτίας της αμέλειας των τελευταίων στη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αναφέρει η έκθεση. Το γραφείο της UNICEF στην Τουρκία εξέδωσε στις 12 Μαρτίου ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς και φίλους του Μπερκίν Ελβάν καλώντας παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των παιδιών.

"Με απέραντη θλίψη, η UNICEF παρατηρεί θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί στην Τουρκία. Είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύει και να προάγει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή που έχει κάθε παιδί με το να οδηγεί τους δράστες ανάλογων περιστατικών στη δικαιοσύνη και να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όταν παιδικές ζωές τίθενται σε κίνδυνο" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στο μήνυμα των δρόμων θέτοντας, μεταξύ άλλων, σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία. Ωστόσο, περίπου 70% των ψηφοφόρων δηλώνει σε πρόσφατη έρευνα ότι θα ψηφίσουν την κυβέρνηση παρότι πιστεύουν ότι ευθύνεται για τα σκάνδαλα επειδή δεν θεωρούν ότι οι αντίπαλοι του ΑΚ θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν παρόμοια οικονομικά οφέλη.