23 Ιανουαρίου 2014

Επιχείρηση γοητείας του Ιράν προς τους επενδυτές John Aglionby

Το Ιράν θα γίνει μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε 3 δεκαετίες εάν αρθούν οι κυρώσεις, διακηρύττει από το Νταβός ο πρόεδρος Ρουχανί. Το νέο επενδυτικό μοντέλο για το πετρέλαιο και το πρελούδιο για μελλοντικές συμφωνίες.
Επιχείρηση γοητείας του Ιράν προς τους επενδυτές  - «Εμείς είμαστε έτοιμοι» Ο Χασάν Ρουχάνι, πρόεδρος του Ιράν, προέβλεψε την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να γίνει μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες εάν αρθούν οι κυρώσεις και εξομαλυνθούν οι δεσμοί.Σε μία αισιόδοξη και συμφιλιωτική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Ρουχανί επανέλαβε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων «δεν έχει καμία θέση στην αμυντική στρατηγική του Ιράν» και προέβλεψε ότι οι δεσμοί με την Ευρώπη θα «εξομαλυνθούν» ως καθώς θα εφαρμόζεται η μεταβατική πυρηνική συμφωνία. Ο κ. Ρουχάνι είπε ότι σκοπεύει να απομακρύνει «όλα τα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια στην ανάπτυξη» του Ιράν και πως μία από τις προτεραιότητές του είναι «η εποικοδομητική σχέση με τον κόσμο».
«Μόνο μέσω της συνεργασίας και της εμπλοκής μπορούνε να παράσχουμε καλύτερη ζωή για το λαό μας και να καταστήσουμε βιώσιμη την ειρήνη» δήλωσε στην πρώτη ομιλία Ιρανού προέδρου στο Νταβός από το 2004. «Στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας, όλα τα έθνη πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες. Εάν σε ορισμένους στερείται η παρουσία στον ανταγωνισμό, τότε όλοι στερούνται».Από την πλευρά του, το Ιράν σκοπεύει να «ανοίξει πάλι το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις οικονομικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη» δήλωσε αναφέροντας την Τουρκία, το Ιράκ, τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης γοητείας ώστε να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στο Ιράν, ο Ρουχάνι δήλωσε πως το νέο επενδυτικό μοντέλο για τα πετρελαϊκά συμβόλαια θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διεξαχθεί ομάδα εργασίας στο Λονδίνο το καλοκαίρι ώστε να συζητηθεί τον τρόπο λειτουργίας των συμβολαίων.Η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε περισσότερο από 5% το τελευταίο οικονομικό έτος, καθώς η χώρα βιώνει τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων που επεβλήθησαν λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Ο κ. Ρουχάνι δήλωσε πως το Ιράν «ποτέ δεν αναζήτησε και δεν αναζητά τίποτε πέρα από την ειρηνική τεχνολογία και ποτέ δεν θα δεχθεί εμπόδια στο δρόμο του»

«Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στην αμυντική μας στρατηγική και δεν έχουμε κίνητρο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε.Παρουσίασε ότι η πρόοδος που καταγράφεται στις διεθνείς διαπραγματεύσεις ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επετεύχθη όταν η Δύση αναγνώρισε ότι η Τεχεράνη «δεν θα παρέδιδε ποτέ το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική τεχνολογία». «Αυτό που πετύχαμε δεν είναι μία προσωρινή συμφωνία, αλλά ένα πρελούδιο για μελλοντικές συμφωνίες» αναφερόμενος και στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.Ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Ένα πιθανό εμπόδιο μπορεί να είναι η έλλειψη σοβαρής βούλησης από την άλλη πλευρά ή τις άλλες πλευρές ή ότι μπορεί να επηρεάζονται από άλλους».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, αυτός είναι ένας μακρύς, δύσκολος και με πολλές στροφές δρόμος. Παρόλα αυτά, εάν παραμείνουμε σοβαροί και διατηρήσουμε τη βούλησή μας, μπορούμε να προχωρήσουμε».Στο θέμα της Συρίας, ο κ. Ρουχάνι δήλωσε πως «η καλύτερη λύση είναι να οργανωθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και πως «θα πρέπει όλοι να δεχθούμε» το αποτέλεσμα. Δήλωσε πως συρρέουν τρομοκράτες σε αυτή τη σύγκρουση και πως «όλοι μας πρέπει να εργαστούμε για να διώξουμε τους τρομοκράτες από τη Συρία» επειδή η επόμενη στάση που θα κάνουν θα είναι στα γειτονικά κράτη.