23 Ιανουαρίου 2014

Το Κυπριακό προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας–Ε.Ε. «Η νότια Κύπρος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο της Κύπρου» σημείωσε ο Ερντογάν


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201401/160289/images/det_ErdoganSchults.jpgΤου Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι τελευταίες επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. φέρνουν την Άγκυρα αντιμέτωπη για μια ακόμη με μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας εξαρτάται από την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι οι τελευταίες επαφές του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους χαρακτηρίζονται από ένταση εξαιτίας του Κυπριακού ζητήματος. Η εν λόγω ένταση βρίσκει αντίκτυπο σήμερα και στον τουρκικό τύπο.

Σήμερα, η Χιουρριγιέτ αναφέρει ότι στην χθεσινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο  του Ευρωκοινοβουλίου Schulz επικράτησαν κάποιοι διαξιφισμοί. Η Μιλλιγιέτ αναφέρεται στο ίδιο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ένταση Κύπρου». Η Μπούγκιου γράφει για το ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ζητήθηκε η αποχώρηση των στρατιωτών από το νησί».

Ο σημερινός τουρκικός τύπος αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό. Χθες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Επειδή και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα, λέμε ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή. Ειδικότερα η βασική μας αρχή είναι μία ομοσπονδιακή δομή που θα βασίζεται στην αρχή δύο ιδρυτικών κρατών. Οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού δεν τίθεται θέμα να γίνει αποδεκτό».

Ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν με καλή πρόθεση και ότι δεν θα πρέπει η «ε/κ» πλευρά να αποφεύγει τις συνομιλίες, είπε «Όσοι θέλουν να μας οδηγήσουν προς άλλη κατεύθυνση συμπεριφέρονται λάθος. Σήμερα μας είπαν και κάτι ακόμα. Μας είπαν για την αποχώρηση των στρατευμάτων. Αυτήν την πρόταση εμείς δεν την ακούσαμε. Δεν την ακούμε. Διότι αυτό το θέμα είχε έρθει στο σχέδιο Ανάν. Όταν εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε στο σχέδιο Ανάν, η «ε/κ» πλευρά δεν το δέχτηκε».

Μετά τη διατύπωση του Schulz ότι «η νότια Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, εκπροσωπώντας όλο το νησί», ο Ερντογάν πήρε πάλι το λόγο και είπε «Η νότια Κύπρος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο της Κύπρου. Σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ, δεν θα πρέπει να έχει μέσα οποιοδήποτε θέμα. Σε μία Κύπρο, που έχει χωριστεί με την πράσινη γραμμή των Η.Ε., η νότια Κύπρος δε μπορεί να εκπροσωπήσει τη βόρεια. Αυτό αντίκειται και με το κεκτημένο. Εάν υπάρχει κάποια τέτοια αρμοδιότητα, τότε γιατί γίνονται αυτές οι συνομιλίες. Δεν συμβιβάζεται με την αντίληψη της δικαιοσύνης, από την πλευρά των διεθνών αξιών, να παρουσιάζεται η νότια Κύπρος ως ιδιοκτήτης του συνόλου, αγνοώντας τους Τούρκους της βορείου Κύπρου.

Τότε γιατί πραγματοποιήσαμε στο Burgenstock της Ελβετίας τις συνομιλίες εκείνες; Σε εκείνες τις συνόδους είχαμε φθάσει σ’ ένα σημείο. Μέχρι τότε η νότια Κύπρος δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Μετά τις συνόδους έγινε το δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα η ΤΔΒΚ τήρησε την υπόσχεσή της και είπε ‘ναι’ κατά 65%, ενώ η νότια Κύπρος είπε ‘όχι’ με 75%. Τότε επιβραβεύτηκε η πλευρά που είπε ‘όχι’. Και η πλευρά που είπε ‘ναι’ δεν έγινε δεκτή στην ΕΕ. Φυσικά εκεί υπάρχει μία άδικη εφαρμογή. Η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην ΕΕ είναι πολιτική. Δεν είναι σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ. Εάν ο φίλος μου ο κ.Schulz διαβάσει το βιβλίο που είχε γράψει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ, σε εκείνο υπάρχει ένα τμήμα έξι σελίδων. Σε εκείνο το τμήμα αναφέρεται το πόσο άδικη είναι η απόφαση που ελήφθη σχετικά με την Κύπρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ε.Ε. ζητεί επείγουσα λύση του Κυπριακού