23 Ιανουαρίου 2014

Οι στρατοί των βαλκανικών κρατών επωφελούνται από την εκπαίδευση που λαμβάνουν από το ΝΑΤΟ

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2014/01/20/MIKIphoto1.jpg
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εκπαιδεύει τους στρατούς των βαλκανικών κρατών για να συμμετάσχουν στις αποστολές που πραγματοποιεί η Συμμαχία στο εξωτερικό, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες τους, καθώς και την αποφασιστικότητα τους για να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.Νέα στρατιωτικά αγήματα από την πΓΔΜ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ πριν ενταχθούν στη Διεθνή Δύναμη για την Προαγωγή της Ασφάλειας (ISAF) στο Αφγανιστάν.Μια ομάδα από τη συμμαχική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, στην Ιταλία, εκπαίδευσε 15 αξιωματικούς της πΓΔΜ τον προηγούμενο μήνα στην ηγεσία αποστολών, στη διοίκηση υπό συνθήκες στρες, στην παροχή συμβουλών σε περιπτώσεις συγκρούσεων και στις σχέσεις μεταξύ των φύλων.

"Οι στρατιώτες της πΓΔΜ κερδίζουν εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος ασφαλείας και είναι σε θέση να εκπληρώσουν με επιτυχία τις ευθύνες τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις", είπε ο Μπλαγκόγια Μαρκόβσκι, απόστρατος συνταγματάρχης και πρόεδρος του Φόρουμ Ασφαλείας των Βαλκανίων στα Σκόπια, στους SETimes.Το προηγούμενο άγημα της πΓΔΜ εκπαιδεύτηκε μαζί με τον στρατό των ΗΠΑ στη Γερμανία και είναι πλήρως εκπαιδευμένο για να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του, δηλαδή να εκπαιδεύσει τον στρατό του Αφγανιστάν, καθώς να φυλάξει το βασικό κέντρο διοίκησης της ISAF, που βρίσκεται στην Καμπούλ, δήλωσε ο Μίρτσε Γκιοργκιόσκι, εκπρόσωπος του στρατού της πΓΔΜ.

"Η εκπαίδευση προσαρμόστηκε στους σκοπούς της αποστολής του ΝΑΤΟ. Αποτελεί μια εγγύηση ότι οι στρατιώτες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αποστολή τους. Δείχνει, επίσης, ότι δεν διαφέρουν από τους άλλους στρατούς του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στα πρότυπα εκπαίδευσης και την οργάνωση", είπε ο Γκιοργκιόσκι στους SETimes.Το Μαυροβούνιο συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2010, με οκτώ στρατιωτικά αγήματα. Επί του παρόντος, ετοιμάζει ένα ένατο άγημα.

Το Μαυροβούνιο έχει συνεισφέρει το 13 τοις εκατό των στρατιωτών του στις αποστολές του ΝΑΤΟ, και όλοι οι στρατιώτες πρέπει να πληρούν αυστηρά σωματικά και ψυχοσωματικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων τακτικής, στρατιωτικών επιχειρήσεων, παροχής πρώτων βοηθειών και διαφόρων διαδικασιών."Εκπαιδεύονται πριν την αναχώρησή τους για το Αφγανιστάν, συνεχίζουν, όμως, να εξασκούνται εκεί σε καθημερινή βάση", δήλωσε ο συνταγματάρχης Χαϊρουντίν Ντζιερέκαρατς, διοικητής του έκτου αγήματος του στρατού του Μαυροβουνίου στο Αφγανιστάν.
Ο Ντζιερέκαρατς δήλωσε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση εργάζονται τώρα για να εκπαιδεύσουν άλλους και να διαρθρώσουν το στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.


"Οι δεξιότητες που έχουμε αποκτήσει κατά την προετοιμασία μας για να συμμετέχουμε στις αποστολές του ΝΑΤΟ συνέβαλαν στην καλύτερη παρουσίαση του στρατού του Μαυροβουνίου στη διεθνή κοινότητα", είπε ο Ντζιερέκαρατς στους SETimes.Η Αλβανία έχει συμμετάσχει στις επιχειρήσεις που έχει διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Τσαντ, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Β-Ε από το 2002."Οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ βοηθούν τους στρατιώτες μας στα Τίρανα και λόγω της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ οι στρατιώτες μας εκπαιδεύονται και λαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο αρμοδιοτήτων", ανέφερε ο Τανούς Μπεντίνι, εκτελεστικός διευθυντής του Αλβανικού Κέντρου για την Ασφάλεια και την Ολοκλήρωση στα Τίρανα, στους SETimes.

Η Β-Ε προσέφερε πρόσφατα μια μονάδα 45 αστυνομικών για την αποστολή στο Αφγανιστάν, η εκπαίδευση των οποίων διήρκεσε έξι μήνες, και θα είναι μέρος της δανικής αποστολής εκεί.
"Τα μέλη αυτής της μονάδας, τρεις εκ των οποίων είναι γυναίκες, θα παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων της Β-Ε", δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Β-Ε, Μαρίνα Πέντες, στους SETimes.

Ο μεγάλος επαγγελματισμός που αποκτήθηκε μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας της μονάδας θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν και οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν, ανέφερε η Πέντες. Η Β-Ε παραμένει αφοσιωμένη στο στόχο της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης και συνεχίζει να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της μέσω της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, χωρίς συνέπειες για την ευημερία των μελών της, δήλωσε ο Ζεκεριά Όσμιτς, ο υπουργός Άμυνας της Β-Ε.

"Ωστόσο, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Β-Ε θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να μοιραστεί τους κινδύνους και τις δυσκολίες των στρατιωτικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Όσμιτς.
Στο παρελθόν οι στρατιώτες δέχθηκαν επιθέσεις και αντιμετώπισαν τρομοκρατικές ενέργειες και η ενδελεχής εκπαίδευση που έλαβαν τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτές τις καταστάσεις, δήλωσε ο Εμίλ Ντιμιτριέβσκι, βοηθός του υπουργού Άμυνας της πΓΔΜ.
"Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες της πΓΔΜ έχουν λάβει μέρος σε αυτή την επιχείρηση. Ο στρατός μας απέκτησε μεγάλη εμπειρία, την οποία θα πρέπει να μεταφέρει και σε άλλους στρατιώτες", δήλωσε ο Ντιμιτριέβσκι στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που έδειξαν έχει μεταφραστεί σε μια πολύ θετική εμπειρία για τον στρατό του Μαυροβουνίου και, ταυτόχρονα, σε μια αυξημένη έγκριση του λαού για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Ντέντοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής της Alfa Centre, μια ΜΚΟ που βρίσκεται στο Νίκσιτς."Η ενεργή συμμετοχή στις αποστολές αυτές συνέβαλε στην ενίσχυση της φήμης του Μαυροβουνίου και στην αφοσίωση του στην πλήρη ένταξη στη Συμμαχία", είπε ο Ντέντοβιτς στους SETimes. 

Στο παρόν άρθρο συνέβαλαν οι ανταποκριτές Ερλ Μουράτι στα Τίρανα, Μπεντράνα Καλέτοβιτς στο Σεράγεβο και Ιβάνα Γιοβάνοβιτς στο Βελιγράδι.Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.