23 Ιανουαρίου 2014

Γ. Σταθάκης: Η επάχθεια δεν καθορίζει το «κούρεμα»

Το «κούρεμα» επιβάλλεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι «επάχθειας» και αυτό είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις.«Πιθανότατα να θεωρήθηκε λανθασμένα ότι η επάχθεια καθορίζει το κούρεμα. Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα, τα στοιχεία έδωσα στις δηλώσεις μου», εξήγησε ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΙ.Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «επιτομή της αποτυχίας» το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, αφού το χρέος από το 120% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε στο 172%, και τώρα στόχος του προγράμματος είναι να ξαναπέσει στο 120%.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να διαγραφεί και να επαναθεωρηθεί το 90% του χρέους της χώρας μας αφού, όπως είπε, μόνο το 5% μπορεί να θεωρηθεί επαχθές. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.Η επίμαχη δήλωση χαρακτηρίστηκε σήμερα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ «δήλωση υποταγής στους δανειστές».

 Το κόμμα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει δια του κ. Σταθάκη χέρι βοηθείας στο καταρρέον πολιτικό σύστημα «την ώρα που η κοινωνία στενάζει κάτω από το βάρος των μνημονιακών μέτρων που πάρθηκαν στο όνομα του χρέους, την ώρα που ο βόρβορος των σκανδάλων της αστικής τάξης αποκαλύπτει μπροστά στα μάτια και του πιο δύσπιστου οπαδού των καθεστωτικών κομμάτων το ποιοι πραγματικά "τα φάγανε", την ώρα, επομένως, που η αριστερά πρέπει να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά "αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας, δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το πληρώνουμε"».

Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «η δήλωση του κ. Σταθάκη αποτελεί δήλωση υποταγής στους δανειστές, αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους πάνω στο λαό και την χώρα».

Όπως αναφέρει, η επίμαχη δήλωση «είναι ένας ακόμα σοβαρότατος κρίκος στην πορεία υποταγής και εγγυήσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο διεθνή και εγχώρια κέντρα εξουσίας».«Με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα ασφυκτικά όρια της ΕΕ και του ευρωμονόδρομου, με την αποδοχή του χρέους, με την αναζήτηση των "καλών επενδυτών" και των υγιών κεφαλαίων, διαγράφεται καθαρά το περίγραμμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και όταν γίνει κυβέρνηση», καταλήγει.