Με τον Σάββα Ιακωβίδη Ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρός του δεν δικαιούνται να λαϊκίζουν, για λόγους που κατανοούν εξίσου καλά μ’ εμάς. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ορθά κατά την άποψή μας, αποφάσισε να ενισχύσει τη ναυτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς με δύο πυραυλακάτους. Αίφνης, ο ΔΗΣΥ και διάφοροι δημοσιογραφικοί και πολιτικοί πουρκουάδες αναπέτασαν τα λάβαρα κατά της προμήθειας των δύο πυραυλακάτων. Διερωτώνται αν πρέπει, σε περίοδο κρίσης, αντί να βοηθούμε τους πολίτες, να ξοδεύουμε σε εξοπλισμούς. Η αντίδρασή τους είναι αφόρητα υποκριτική και εξοργιστική, ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ, που έπαιξε κομματικά και πολιτικά με τους S-300, την ηφαιστειολογία και την πυραυλολογία.
Επειδή ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση κομπάζουν περί ενεργειακής ασφάλειας (αλλά δεν μας εξήγησαν τι εννοούν) και περί γεωπολιτικής αναβάθμισης της Κύπρου, τους παραπέμπουμε σε έναν ειδικό, τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωσταράκο. Μιλώντας πρόσφατα σε συμπόσιο με τίτλο: «Energy, Security and Defense», με θέμα: «Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου - Προκλήσεις και Απαντήσεις», είπε και τα εξής, προς γνώσιν αμαθών:«Η 'ενεργειακή ασφάλεια', ως όρος, εξελίχθηκε πολύ από την αρχική σύλληψή του. Από τη μονοδιάστατη 'ποικιλία των πηγών' του Winston Churchill, κατά τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα περιλαμβάνει επιπλέον παράγοντες, όπως η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, η διασφάλιση της αδιάλειπτης και έγκαιρης παροχής, και η ασφάλεια υποδομών και δικτύων. Οι τελευταίοι, η ασφάλεια υποδομών και δικτύων, είναι θεμελιώδεις παράγοντες, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη των υπολοίπων. Και οι θεμελιώδεις αυτοί παράγοντες εξασφαλίζονται με τη χρησιμοποίηση, μεταξύ άλλων, και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και ένας βασικός παράγων εθνικής ισχύος. Έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο, επειδή έχει θέσεις η χώρα (Ελλάδα) και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε.
»Τα συμφέροντα αυτά της χώρας, που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας. Η εδαφική ακεραιότητα και εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνικών συμφερόντων που υπερασπιζόμαστε. Στην πράξη, αυτό αποτελούσε πάντοτε το μείζον της αποστολής όλων των εθνικών στρατών, απανταχού της Γης. Τούτο διότι ο ευρύτερος εθνικός χώρος σχετίζεται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την προκοπή του Έθνους». Αφού αναφέρεται σε πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες κατά των υποδομών και μέσων εξόρυξης, μεταφοράς και επεξεργασίας υδρογονανθράκων, ο Έλληνας στρατηγός επισημαίνει:
«Η μελλοντική εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Αν. Μεσογείου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχουν πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή, που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, ειδικότερα κατά την τελευταία διετία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πλούτου και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης διακίνησης των ζωτικών, για την παγκόσμια οικονομία, αγαθών στον χώρο ευθύνης της χώρας». Θα συνεχίσουμε και αύριο.
Ο Ν. Αναστασιάδης υπέκυψε στον εκβιασμό του ΔΗΣΥ: Η Κυβέρνηση δεν θα ενισχύσει τη ναυτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς επειδή έτσι έκρινε το συγκυβερνών κόμμα. Και γιατί; Διότι, λένε, έχουμε οικονομική κρίση. Παρατηρείται, έτσι, το εξής θλιβερό, μα και τραγελαφικό φαινόμενο, ενδεικτικό της ολέθριας ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού για την ασφάλεια του τόπου και για την υπεράσπιση -όχι απλώς επιτήρηση- της ΑΟΖ: Ο Πρόεδρος αναφέρεται στην Ε.Φ. ως δύναμη αποτροπής, ο δε Υπουργός Άμυνας καθημερινά ψαλμωδεί για το αξιόμαχό της.
Και οι δύο πιστεύουν, ορθά, ότι μια ισχυρή Ε.Φ., με αποτρεπτική ικανότητα, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης στο Κυπριακό. Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ και οι διάφοροι ημιμαθείς πουρκουάδες του, παραγνωρίζοντας δικές τους διακηρύξεις για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, εξαιτίας των υδρογονανθράκων, και για την ενεργειακή ασφάλεια, βάζουν τροχοπέδη στην ενίσχυση της Ε.Φ. Προτιμούν, κατά τη γνωστή ηττοπαθή θεωρία, τον βούτυρο από την εν παντί επιβαλλόμενη οπλική ενίσχυση της Ε.Φ. Απορούμε: Τι είδους αναβάθμιση θα κάνει ο Φ. Φωτίου στην Ε.Φ., όταν ο ΔΗΣΥ υπονομεύει αυτήν την προοπτική;
Χθες είχαμε παραθέσει εκτενή αποσπάσματα από ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωσταράκου, που έκανε σε πρόσφατο συμπόσιο, με θέμα: «Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου - Προκλήσεις και Απαντήσεις». Ειδικά για την αποτροπή, λέγει: «Η αποτροπή, για να λειτουργεί ως τέτοια, θα πρέπει να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέσων εκείνων, η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη, όσο και την σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή. Η ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, μαζί με τη φυσική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
»Στην απευκταία περίπτωση που επικρατήσουν άφρονες σκέψεις και αμφισβητηθεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίσει τα δικαιώματά της ή να ανταποκριθεί στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας». Ας προσεχθούν όσα ο στρατηγός Κωσταράκος λέγει στη συνέχεια:
«Προς τούτο, έχουν μελετήσει τις απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο, έχουν καθορίσει τις απαιτήσεις συνολικά αλλά και για κάθε κλάδο ξεχωριστά, έχουν έτοιμα σχέδια δράσης και ήδη προχωρούν στην αναδιοργάνωσή τους με τη θέσπιση κατάλληλης μελλοντικής δομής δυνάμεων». Προκαλούμε: Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για κάθε ενδεχόμενο στην Αν. Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ; Ο ΔΗΣΥ προφανώς προτιμά να θεάται την κρουαζιέρα του «Βάρβαρου»…
Ο στρατηγός Κωσταράκος αναφέρεται στη νέα δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκριθούν στο ήδη διευρυνόμενο πεδίο δράσεώς τους και στην Αν. Μεσόγειο. Και καταλήγει με τα εξής σημαντικά: «Το θέμα της "ενεργειακής ασφάλειας" αποτελεί υψίστη προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας για όλα τα κράτη. Το ίδιο συμβαίνει και για την Ελλάδα. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα, αντίθετα οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρόλο σε αυτό το έργο, έχουν μελετήσει τον ρόλο τους και την αποστολή τους, που είναι κρίσιμη, την εκτελούν σήμερα και θα συνεχίσουν να την εκτελούν στο άμεσο και απώτερο μέλλον». Ακούει κανείς εκεί στον ΔΗΣΥ; Μάλλον ούτε θέλουν να ακούσουν ούτε εννοούν να καταλάβουν.