02 Ιανουαρίου 2014

Σε Συμπληγάδες η Τουρκία, στη μέγγενη η λίρα Με πτώση του νομίσματος, των μετοχών και των ομολόγων ξεκίνησε το 2014

Με πτώση του νομίσματος, των μετοχών και των ομολόγων ξεκίνησε το 2014
Συνεχίζοντας την πορεία κάθετης διολίσθησης των τελευταίων εβδομάδων - οι πιέσεις στην τουρκική οικονομία εν γένει ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 - το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε το πρωί της Πέμπτης στις 2,1827 λίρες έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κατά 1,6% συγκριτικά με το κλείσιμο της προηγουμένης ημέρας συναλλαγών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης της λίρας από το 1981, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, η τουρκική λίρα, καθώς ο κλοιός των σκανδάλων διαφθοράς τείνει να γίνει βρόχος για την πολιτική καριέρα του τούρκου πρωθυπουργού και επί δεκαετία πανίσχυρου πολιτικού ανδρός της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζοντας την πορεία κάθετης διολίσθησης των τελευταίων εβδομάδων - οι πιέσεις στην τουρκική οικονομία εν γένει ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 - το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε το πρωί της Πέμπτης στις 2,1827 λίρες έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κατά 1,6% συγκριτικά με το κλείσιμο της προηγουμένης ημέρας συναλλαγών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης της λίρας από το 1981, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg  - από την χρονιά δηλαδή που το πρακτορείο άρχισε να διατηρεί στατιστικά στοιχεία.

Ουσιαστικά πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης της λίρας έναντι του δολαρίου (αλλά και έναντι του ευρώ, έναντι του οποίου υποχώρησε την Πέμπτη στις 3 λίρες) από το 2005, έτος ανατίμησης του τουρκικού νομίσματος με την απάλειψη τεσσάρων μηδενικών στην ισοτιμία του με το δολάριο με το οποίο είναι συνδεδεμένο μεταπολεμικά.

Σημειωτέον ότι η λίρα έχασε το 17% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2013 εξ αιτίας των σκανδάλων που έχουν συγκλονίσει την κυβέρνηση της Αγκυρας και οδήγησαν στην παραίτηση τριών υπουργών του Ερντογάν.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία έχουν πλήξει και τις αγορές κεφαλαίων και ομολόγων. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε την Πέμπτη κατά 2%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου της τουρκικής κυβέρνησης ενισχύθηκε κατά 41 μονάδες βάσης στο 10,51%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον Ιανουάριο του 2012.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Τουρκίας ήταν το 2013 η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των 20 αναπτυσσομένων οικονομιών του πλανήτη, μετά από εκείνη της Βραζιλίας.

Πορεία στον κατήφορο
Η οικονομία κάθε χώρας είναι, ως γνωστόν, ευάλωτη στις πολιτικές εξελίξεις. Εν προκειμένω η τουρκική κρίση επιταχύνει δραματικά την κατηφορική πορεία που ακολουθεί η τουρκική οικονομία, επιδεινώνοντας ταυτόχρονα, όπως είναι φυσικό, τις κοινωνικές επιπτώσεις της πορείας αυτής.

Την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου 2014 άρχισαν να ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές ειδικών φόρων που αφορούν κάποια διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και κάποια αγαθά ευρείας κατανάλωσης όπως είναι το αλκοόλ και ο καπνός.

Την προηγουμένη βέβαια, 31 Δεκεμβρίου 2013, ο τούρκος υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ είχε ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα κατά 11%.Ουδείς εγγυάται, πάντως, ότι με «πυροσβεστικού» χαρακτήρα μέτρα θα καταφέρει η κυβέρνηση Ερντογάν να κατασβέσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που φουντώνει κυρίως στις μεγάλες πόλεις λόγων των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.

Ευλόγως η αγωνία όλων είναι μήπως θα «απαιτηθεί» για τον σκοπό αυτό η κατασκευή ενός επεισοδίου στο Αιγαίο, όπως ιστορικά συνηθίζει να πράττει για να ξεφεύγει από παρόμοιες εσωτερικές δυσκολίες η Αγκυρα. Και ο Ιανουάριος εν προκειμένω δεν είναι… γούρικος μήνας (Ιμια 1996).Ουδέποτε, βεβαίως, επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού - την τελευταία δεκαετία δηλαδή - η Αγκυρα προσέφυγε σε τέτοιου είδους αντιπερισπασμούς. Ουδέποτε, όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετώπισε τόσο σοβαρά εσωτερικά προβλήματα σαν κι αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα.