02 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Θα τους κάνουν τις δύο, τρεις

Ηπολιτικά εντονότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών θα είναι στην Τουρκία το 2014, αφού το χρονοδιάγραμμα δύο εκλογών -δημοτικών και προεδρικών- και η εμφανής προοπτική επίσπευσης των βουλευτικών εκλογών θα εξελιχθούν υπό συνθήκες αοριστίας.
«Λεφτά για τους δημοσίους υπαλλήλους, όχι για τους κλέφτες» διεκδικούν οι Τούρκοι διαδηλωτές. Η χώρα τους, εκτός των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών, ενδεχομένως να έχει και βουλευτικές εντός του 2014
«Λεφτά για τους δημοσίους υπαλλήλους, όχι για τους κλέφτες» διεκδικούν οι Τούρκοι διαδηλωτές.
Η χώρα τους, εκτός των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών, ενδεχομένως να έχει και βουλευτικές εντός του 2014 Η υπόθεση διαφθοράς αποκτά συνεχώς νέες διαστάσεις, ενώ συνεχίζονται και οι παραιτήσεις βουλευτών από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Προχθές παραιτήθηκε ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, ο όγδοος βουλευτής που αποχωρεί τον τελευταίο μήνα.

Η δικαστική διάσταση της υπόθεσης χωλαίνει το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν προστέθηκε στους κυβερνητικούς που χαρακτηρίζουν την υπόθεση «σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης». «Μίνι απόπειρα πραξικοπήματος» τη χαρακτήρισε και είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει άλλη μία επίθεση, όπως ο κίνδυνος στρατιωτικού πραξικοπήματος που υπήρξε στο παρελθόν. Ο Μπαμπατζάν αναφερόταν στο «σχηματισμό που έχει παρατηρηθεί στους κόλπους της Αστυνομίας και της Ασφάλειας».

Γενικόλογη δήλωση, με εμφανή τα σημάδια της προσπάθειας να τηρήσει αφ' ενός μεν ίσες αποστάσεις και αφ' ετέρου δε να φανεί ότι στηρίζει την κυβέρνηση, έκανε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είπε πως «κανένας δεν μπορεί να κάνει χρήση αρμοδιότητας που δεν στηρίζεται στο Σύνταγμα. Ο αναμφισβήτητος τρόπος αλλαγής της εξουσίας είναι οι εκλογές» και τόνισε ότι «τα νομικά προβλήματα πρέπει να επιλύονται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υποστηρίζει ότι εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δικαστική επιχείρηση εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ταυτόχρονα εντός των ημερών αναμένεται να ψηφιστεί στην εθνοσυνέλευση νομοθετική αλλαγή με την οποία θα αφαιρείται από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας η αρμοδιότητα να επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα. Το Συμβούλιο προ ημερών είχε λάβει τέτοια απόφαση εναντίον της αλλαγής που έκανε η κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση είναι η συζήτηση που έχει αρχίσει για το αν θα επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις, όπως οι «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», που αφορούν απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς. Ηδη προχθές ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπάσμπουγ κατέθεσε σχετική αίτηση στο δικαστήριο. Ο Μπάσμπουγ στις 5 Αυγούστου 2013 είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην υπόθεση «Εργκενεκόν».

Με όλα αυτά, μπορεί στην Τουρκία οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν τρεις: στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και μέχρι τον προσεχή Αύγουστο πρέπει να έχουν γίνει και οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ψηφίζει επίσης ο λαός. Από τα ποσοστά των δημοτικών θα εξαρτηθεί το αν θα επισπευσθούν και οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κανονικά πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο του 2015.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=407505