Η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία, από το έδαφος των οποίων θα περάσει το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, προτίθενται να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τη στήριξη του έργου.Στις 10 Δεκεμβρίου ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, είχε συνομιλίες με την ομόλογό του της Σλοβενίας, Αλιόνκα Μπρατούσεκ, βασικό θέμα των οποίων ήταν η τύχη του σχεδίου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream.Η Αλιόνκα Μπρατούσεκ διαβεβαιώνει ότι η διακυβερνητική συμφωνία Σλοβενίας - Ρωσίας, είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ. Την ίδια άποψη επανέλαβε χθες, σχεδόν επί λέξει, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «ο South Stream είναι απόλυτα σύμφωνος με την βουλγαρική νομοθεσία, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Διαφωνεί η Κομισιόν  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ως τώρα τηρούσε ουδέτερη στάση για τον South Stream, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε απρόσμενα ότι οι διακρατικές συμφωνίες για τον South Stream που είχαν συναφθεί με έξι μέλη της ΕΕ (Σλοβενία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία και Ελλάδα) και με τη Σερβία, δεν είναι εναρμονισμένες με το Γ΄ Ενεργειακό Πακέτο που τέθηκε σε ισχύ το 2009. Ετσι, απειλεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, όταν αυτός κατασκευαστεί.«Η Ευρώπη θα λάβει αέριο, μην έχετε αμφιβολίες», δήλωσε την Τρίτη ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομική θέση της Ρωσίας είναι ισχυρή, επειδή οι διεθνείς συμφωνίες έχουν προτεραιότητα έναντι της νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να θεωρείται ως εθνική. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός συμβιβασμού ο οποίος μπορεί να έχει νομικό χαρακτήρα, ή να αποτελεί «έναν συνδυασμό του Δικαίου και της Οικονομίας».

Κέρδη για τους μετέχοντες
Η Τατιάνα Μίτροβα, επικεφαλής του τμήματος για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί ότι την έκβαση της διαφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον South Stream θα κρίνουν οι νομικοί, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν στη διάθεσή τους τρόπους για να πιέσουν, εκτός της προσφυγής στο Δικαστήριο της ΕΕ.Προσθέτει δε, ότι «η οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η οποία χορηγείται -για παράδειγμα- στη Βουλγαρία, είναι μικρότερη από το όφελος που θα αποφέρουν στην οικονομία της χώρας αυτής η κατασκευή του αγωγού αερίου και τα τέλη διέλευσης».
Η ελληνική προεδρία
Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η θέση της ΕΕ όσον αφορά το «Νότιο ρεύμα» συνδέεται εν πολλοίς με το γεγονός ότι στην ΕΕ το παρόν διάστημα προεδρεύει η Λιθουανία, η οποία βρίσκεται σε μακροχρόνια σύγκρουση με τη Gazprom, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Από τον Ιανουάριο όμως, τη θέση της προεδρεύουσας χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει και η ίδια διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό (τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στη διαδρομή του αγωγού) και επιπλέον ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις.
Επίσης, είναι πιθανό να αλλάξει και η σύνθεση στα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δημιουργείται η εντύπωση ότι η κόντρα γύρω από τον South Stream οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική τοποθέτηση του ευρωπαϊκού επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ», επισημαίνει η κα Μίτροβα. Η πενταετής θητεία του κ. Έτινγκερ στη θέση του ευρωπαϊκού επιτρόπου ολοκληρώνεται το 2015, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του South Stream.