12 Δεκεμβρίου 2013

"Αν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο"

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/12/erdogan-kemal.jpgΑntinewsΗ  αντιπαλότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της κατανομής της ισχύος στο εσωτερικό της και στον έλεγχο του κράτους και του βαθέος κράτος. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να θεωρήσει ο οιοσδήποτε πως η όποια αλλαγή στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό θα σημάνει και αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική. Η Τουρκική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά, ως ολότητα , οι διαφορές μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής της πολιτικής είναι αδιόρατες. Την ώρα που προωθεί λ.χ. το πολιτικό της σύστημα ως  μοντέλο διακυβέρνησης των ισλαμικών και αραβικών χώρων όπου συνυπάρχουν στοιχεία του ισλάμ και του δυτικού πολιτισμού την ίδια ώρα  προχωρά σε επανισλαμοποίηση της χώρα με την επιστροφή του ισλάμ σε ένα πιο ριζοσπαστικό πλαίσο .Την ώρα που ο κεμαλισμός λαμβάνει πιο φιλελεύθερα χαρακτηριστικά θεωρεί ταυτόχρονα και το ισλάμ ως εχθρό του και ορίζει και τους Κούρδους ως εχθρική εθνότητα.Όπερ σημαίνει πως την ίδια αντιμετώπιση θα έχει η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία.

Εδώ όμως υπεισέρχεται μαι σημαντική παράμετρος.Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν υπάρχει στον ορίζοντα εναλλακτική λύση τόσο συμφέρουσα όσο η Κυβέρνηση υπο τον Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά και θα αποδομηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με σκοπό να καταστεί πιο ελέγξιμος αλλά επουδενί δεν θα εξαφανισθεί πολιτικά. Το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα εκμεταλλεύεται ο τούρκος ηγήτορας Οι όποιες δε εντάσεις δεν θα φτάσουν ποτέ στα όρια της αποσταθεροποίησης της Τουρκίας..Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ δεν θα γίνουν καλύτερες αλλά και δεν θα επιδεινωθούν. Το ότι οι δύο αυτές χώρες μια Υπερδύναμη και μια περιφερειακή δύναμη αναζητούν τρόπο μέσω του Κουρδικού μορφώματος να μειώσουν την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας αποτελεί μαι απτή πραγματικότητα. Οπως απτή όμως πραγματικότητα είναι και πώς η Τουρκία στον χώρο της Συρίας πουλά σημαντική εκδούλευση προς τις ΗΠΑ με την συνένωση της ισλαμικής τζιχάντ με το Εμιράτο του Καυκάσου.

Η Ελλάδα προσφέρει στο Ισραήλ το απαιτούμενο γεωστρατηγικό βάθος προς Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τον εμβρυουλκό του Ισραήλ προς το ΝΑΤΟ διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την άμυνα του. Με την υποταγή του Ιράν στις ΗΠΑ  το Ισραήλ μπορεί να αφοσιωθεί στην επίλυση  του παλαιστινιακού ζητήματος ταυτόχρονα ανοίγουν ενεργειακοί διάδρομοι που φέρουν σε επαφή Ευρώπη και Μέση Ανατολή χωρίς την μεσολάβηση της Τουρκίας

Τι προσφέρει το Ισραήλ στην Ελλάδα; η απάντηση στο ζήτημα αυτό κομβικής σημασίας και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Η Ισραηλινή διπλωματία είναι και στυγνή και κυνική Οπως γράφει ο Κος Ιγνατίου στον Ιστότοπο του "Όπως έχουμε υποστηρίξει πολλάκις, το Ισραήλ είναι αυτό που χρωστά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεργάστηκε με την Άγκυρα σε όλες τις ανθελληνικές ενέργειες και πράξεις της – από την εισβολή της Κύπρου μέχρι και στις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν. Το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι προκάλεσαν τεράστια ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας μέσω της επιρροής τους στο κέντρο αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Είναι αλήθεια ότι εσχάτως έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να διορθώσουν τις αδικίες εναντίον του Ελληνισμού, αλλά πρέπει να διανύσουν μεγάλο δρόμο. Όπως και να ’χουν τα πράγματα, η συνεργασία είναι ένα ισχυρό κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να έχουν οφέλη και στο οικονομικό πεδίο, είτε αυτό αφορά στον τουρισμό και τις επενδύσεις είτε στην ενέργεια."

Σε ότι αφορά τέλος του μέντορες και θιασώτες της Ελληνοτουρκικής φιλίας (δηλαδή της ταύτισης του βάρβαρου εθνοκτόνου λεηλάτη κατακτητή με το θύμα του) ισχύει η ρήση πώς όλο και πιο σπάνια δεν βλέπω πιά γαλοπούλες να βιάζονται να μην έρθουν τα Χριστούγεννα