02 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ομπάμα παρατηρητής

Οπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η Μοντ της Παρασκευής στο κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της, η Ουάσιγκτον αφήνει την ΕΕ να αντιπαρατίθεται αδέξια με τη Ρωσία, χωρίς να αναμειγνύεται στον φάκελο της Ουκρανίας.
Πρόκειται για την πιο σημαντική πτυχή της διαμάχης ΕΕ -δηλαδή Γερμανίας- με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ουκρανίας, πιο σημαντική και από τη Σύνοδο Κορυφής των 28 στο Βίλνιους αλλά και από τις βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία στο Κίεβο.
Ταυτόχρονα διαρρηγνύεται -και μάλλον ανεπανόρθωτα- η Ειδική Σχέση Μόσχας-Βερολίνου αλλά και η αλληλεγγύη ΗΠΑ-Γερμανίας ως προς το μέλλον των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη και στον Καύκασο.Το 2004 η υποστήριξη και η ανάμειξη της Ουάσιγκτον στην Πορτοκαλί Επανάσταση της Ουκρανίας ήταν φανερή αν όχι προκλητική. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την άνοιξη του 2008 ο Μπους έδωσε σκληρή μάχη για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας και συνάντησε την άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας που τότε δεν ήθελαν να προκαλέσουν τη Μόσχα.

Σήμερα η Γερμανία με τον αέρα του απόλυτου κυρίαρχου στην Ευρωζώνη-ΕΕ σέρνει τους εταίρους της σε μια Ανατολική Εταιρική Σχέση με την Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία και τις τρεις Δημοκρατίες του Καυκάσου που παραπέμπει ευθέως στα επεκτατικά σχέδια του Βερολίνου για επέκταση προς Ανατολάς που είχαν διαμορφωθεί το 1914 και υλοποιήθηκαν εν μέρει στην περίοδο 1917-8.
Στην ουσία με τη στάση του ο Ομπάμα βάζει ένα άτυπο βέτο στη συγκρότηση Γερμανικής Μεςευρώπης (Mitelleuropa). Αν η Γερμανία επιλέξει να οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θα αποκτήσει για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 πρόβλημα ασφάλειας στην Ανατολή, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο με την αμερικανική πολιτική και στρατιωτική συμμαχική αλληλεγγύη.
Οι ΗΠΑ βοήθησαν τη Γερμανία να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία με τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουν την προσέγγισή τους με τη Μόσχα χάριν του Βερολίνου με το οποίο συγκρούονται για την Ευρωζώνη.
kapopoulos@pegasus.gr- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ