02 Δεκεμβρίου 2013

Μειωμένες οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση το 2014

Από: SigmaLive/ΚΥΠΕ  Μειωμένες θα είναι οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση για το 2014, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σχετικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα ανησυχεί και το γεγονός ότι το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης για το 2013 είναι πολύ χαμηλό.Ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης, ο οποίος όπως είναι γνωστό εξετάζεται και εγκρίνεται αποκλειστικά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας χωρίς να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε πως δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης και κάλεσε την Κυβέρνηση να τον επανεξετάσει.Ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως αν κατά τη διάρκεια του 2014 χρειαστεί να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση, τότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί θετικά.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε στη σημασία της υλοποίησης και του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος, όπως είπε, έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί σε πολύ χαμηλό ποσοστό.Πρόσθεσε ότι η δέσμευση σήμερα ενώπιον της Επιτροπής είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργείο Άμυνας θα ζητήσει από την Επιτροπή σχετικές αποδεσμεύσεις κονδυλίων που θα αυξήσουν το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2013.

Δήλωσε πως μέσα στον προϋπολογισμό του 2014 συμπεριλαμβάνονται και συντηρήσεις υφιστάμενων εξοπλιστικών συστημάτων όπως επίσης και απόκτηση νέων.Ερωτηθείς κατά πόσο ενδεχομένως να τίθεται θέμα σε σχέση με την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι τέτοιος που θα μπορέσει το ΥΠΑΜ και η ΕΦ να ανταποκριθούν στη συντήρηση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, όπως επίσης και στην απόκτηση νέων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Δήλωσε πως "πάνω απ` όλα ο προϋπολογισμός θέτει την ασφάλεια του προσωπικού και των κληρωτών στρατιωτών της ΕΦ, με την καταστροφή παλιών πυρομαχικών και την κατασκευή νέων αποθηκών".Ανέφερε ακόμη πως οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση για το 2014 σχετίζονται και με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου και την ασφάλεια στην ΑΟΖ της.

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσο αυτό έχει να κάνει με την αγορά σκαφών, ο κ. Βαρνάβα εξήγησε ότι αφορά προγράμματα που θα συμβάλουν στην επιτήρηση και την ασφάλεια στην ΑΟΖ.