Θα αφήσουν τον Άσαντ στην εξουσία οι ΗΠΑ;Νωρίτερα μια σειρά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει, με αναφορά σε εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης του εξωτερικού, ότι οι χώρες της Δύσης δήθεν είχαν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο Άσαντ το επόμενο διάστημα θα παραμείνει στην εξουσία, και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να πεισθεί να εγκαταλείψει τη θέση του μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.
Τι είναι απ’ όλα αυτά αλήθεια; Δεν είναι δυνατόν να εμφανίστηκαν έτσι απλά οι απόψεις των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο ρώσος πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Ορλόφ, μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» είπε:
-Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Νομίζω πως οι ΗΠΑ σταδιακά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Άσαντ θα παραμείνει: αν ο σύριος πρόεδρος φύγει, τότε στην εξουσία θα βρεθούν οι πλέον ριζοσπαστικά διακείμενοι με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις για τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή. Πολλοί στην Ουάσιγκτον το αντιλαμβάνονται αυτό θαυμάσια. Προς το παρόν κυριαρχεί η άποψη του «κόμματος του πολέμου». Οι εκπρόσωποι του δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο Άσαντ θα παραμείνει, και συνεχίζουν να προωθούν εκείνες τις δηλώσεις, τις οποίες ακούσαμε από τα χείλη της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Παρόμοιες απόψεις έχει και ο πολιτικός αναλυτής Νάχεντ Χαττάρ:
-Αφότου η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, έγινε κατανοητό ότι η Μόσχα κατάφερε να εντάξει την Ουάσιγκτον στο δικό της παιχνίδι. Και αυτό λογικά σημαίνει, μεταξύ των άλλων, διατήρηση στην εξουσία του νυν προέδρου της Συρίας. Εκτός από αυτό, υπάρχει και μια άλλη σειρά αιτιών, γιατί ειδικά ο Άσαντ θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία. Τα γεγονότα των δύο και πλέον τελευταίων ετών στη Συρία οδήγησαν στην απομόνωση των επονομαζόμενων μετριοπαθών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές. Πέρα από αυτό, η διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου απαιτεί την παρουσία ισχυρής εξουσίας στη Δαμασκό. Και, τέλος, ο συριακός στρατός, υπακούει μόνο στον Άσαντ, είναι η μοναδική δύναμη ικανή να αντιπαρατεθεί στους αντάρτες. Εννοείται, οι ΗΠΑ δε βιάζονται να το παραδεχτούν αυτό επισήμως. 

Κρίνοντας όμως γενικά, μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία και την επακολουθήσασα ενίσχυση της υποστήριξης των εξτρεμιστών από την πλευρά του Ελ Ριάντ θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι ένας κίνδυνος για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης για τη Ρωσία, την Ευρώπη, και εννοείται, τις ΗΠΑ. Συνεπώς, η διατήρηση στην εξουσία του Άσαντ είναι η μοναδική δυνατότητα για την αποτροπή του χειρότερου σεναρίου. Και αυτό είναι πλέον η στιγμή για να το παραδεχτούμε.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, η μοίρα της προεδρικής θέσης στη Συρία, θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους σύριους με εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά.

*Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της συντάκτη