21 Δεκεμβρίου 2013

Ο πιο σκληρός πόλεμος είναι ο εμφύλιος… μεταξύ ισλαμιστών

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο Ερντογάν, στην αντιπαράθεσή του με τον Γκιουλέν και για να ελαχιστοποιήσει την πολιτική ζημιά από το σκάνδαλο διαφθοράς στο περιβάλλον του, χειραγώγησε ανάκριση και κοινή γνώμη, ενώ αποκεφάλισε 33 στελέχη της αστυνομίας
http://www.medyafaresi.com//i/17064-ebru-yali_tupgecit.jpg Του Νικόλα Ζηργάνου
Κατά γράμμα ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τα εγχειρίδια διαχείρισης κρίσεων σε μια προσπάθεια να μειώσει κατά το δυνατόν την πολιτική ζημιά που έγραψε στο παθητικό του ο ίδιος αλλά και το κόμμα του μετά την αποκάλυψη του τριπλού σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο ενέχονται μεταξύ άλλων τέσσερις υπουργοί του και πολλά στελέχη του κρατικού μηχανισμού καθώς και επιχειρηματίες φίλοι του.

 Πρώτα προσπάθησε να χειραγωγήσει την ανάκριση και μετά να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη κατηγορώντας ξένα κέντρα που ζηλεύουν το μεγαλείο της Τουρκίας και θέλουν το κακό της, γιατί «ψήλωσε» πολύ επί των ημερών του.Η αντεπίθεση ξεκίνησε με τον έλεγχο της υπόθεσης.

Πρώτα απέπεμψε 33 διοικητές και στελέχη της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Αγκυρας και Σμύρνης (που συμμετείχαν στις έρευνες κατά της διαφθοράς χωρίς να έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία) και στη συνέχεια μετέθεσε τον αρχηγό της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, για να ακολουθήσουν μεταθέσεις ημετέρων στα νευραλγικά πόστα. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε ο φάκελος της ανάκρισης από τον αντεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, Ζακερία Οζ, που είχε διεξαγάγει επί 14 μήνες την έρευνα και διέταξε την επιχείρηση σύλληψης των 52 υπόπτων (μεταξύ των οποίων και των γιων τριών υπουργών) και παραδόθηκε στον προϊστάμενό του Τουράν Τσολάκαντι. Ωστόσο ο αντικατασταθείς εισαγγελέας πρόλαβε να στείλει στο Κοινοβούλιο αίτημα άρσης ασυλίας τεσσάρων υπουργών που ενέχονται στο σκάνδαλο: τους πατέρες των τριών άσωτων υιών και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια και η συναλλαγή έχει καταγραφεί με κρυφή κάμερα.

Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πέραν της ανάμειξης του γιου του, είναι και ο ίδιος άμεσα εμπλεκόμενος, καθώς φέρεται να έλαβε 105 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για να καλύψει λαθρεμπόριο χρυσού.

Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέφαγε με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο μαζί με τους προέδρους των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων, (Συνταγματικό, Ανώτατο Ακυρωτικό, Συμβούλιο του Κράτους και Ελεγκτικό Συνέδριο) και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει την υπόθεση, με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντελβέτ Μπαχτσελί, να δηλώνει πως η κυβερνητική προσπάθεια εκτροχιασμού της ανάκρισης ισχυροποιεί την υπόθεση της ενοχής των υπόπτων.

Ομως ο Ερντογάν προσπαθεί όχι μόνο να καλύψει τα νώτα του, αλλά και να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο. Οχυρωμένος πίσω από την καραμέλα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τη μυστικότητα της ανάκρισης, δεν σχολιάζει επί τις ουσίας τις καταγγελίες, αλλά έμπλεος λαϊκισμού και πολιτική σκοπιμότητα κυνηγάει βολικά φαντάσματα.

Τους αόρατους εχθρούς, τους «καλοθελητές» μέσα και έξω από τη χώρα, «αυτούς που μας ζηλεύουν γιατί πετύχαμε», αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη μεγάλη Τουρκία.

Είναι μια μάχη οπισθοφυλακών, από την οποία, ακόμη κι αν την κερδίσει εκλογικά τον Μάρτιο, που διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, θα βγει λαβωμένος, αποδυναμωμένος και ηθικά υπόλογος. Οι διαδηλωτές της εργατικής συνομοσπονδίας που άφηναν χθες έξω από την ενεχόμενη στο σκάνδαλο κρατική τράπεζα Halk κουτιά από παπούτσια -μια αναφορά στο σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς οι μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ παραδίδονταν μέσα σε συσκευασίες παπουτσιών- οι διαδηλωτές στο Γκεζί, που με τόσο αυταρχισμό αντιμετώπισε, οι αλεβίτες που παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οι φιλελεύθεροι ισλαμιστές του τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν -ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην υπόθεση- θα βρεθούν πάλι μπροστά του και ίσως ανακόψουν τις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Το μόνο που σώζει προς το παρόν τον ισλαμιστή πρωθυπουργό είναι πως δεν υπάρχει φερέγγυα λύση από την αντιπολίτευση, η οποία δείχνει αδύναμη να εκφράσει μια πειστική εναλλακτική πολιτική λύση. Και μπορεί να είδε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά η Ουάσινγκτον διεμήνυσε στην Αγκυρα πως δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη σε αυτό το εσωτερικό -ενδο-οικογενειακό το χαρακτήρισε- ζήτημα της Τουρκίας και απορρίπτει κάθε θεωρία συνωμοσίας πως δήθεν συνεργάζεται με τον Γκιουλέν για να χτυπήσει την κυβέρνηση.