21 Δεκεμβρίου 2013

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Εμεινε η Τροχαία να ρυθμίζει τις απομακρύνσεις!

Κρατώντας ένα πλακάτ με τις φωτογραφίες των τριών υπουργών που ενέχονται σε σκάνδαλο διαφθοράς, Τούρκοι διαδηλωτές φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα

Συνεχίζεται η αντεπίθεση της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση της διαφθοράς. Χθες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους οι διοικητές όλων των υπηρεσιών στη Γενική Ασφάλεια, εκτός από αυτούς της Τροχαίας! Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Θα απομακρυνθούν κάποιοι υπουργοί που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς.Χθες η κυβέρνηση απομάκρυνε 14 διοικητές στη Γενική Ασφάλεια και πέντε διοικητές στην Ασφάλεια Αγκυρας.Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης ο οποίος, αναφερόμενος στους τρεις εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα στην υπόθεση διαφθοράς, λέει ότι κάθε απόφαση και πράξη θα υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη και υπογραφή τουλάχιστον δύο από αυτούς. Από τους τρεις οι δύο είναι αυτοί που διόρισε η κυβέρνηση μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο.

Οι εφημερίδες συνεχίζουν τις αποκαλύψεις. «Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί», ήταν χθες ο τίτλος της εφημερίδας «Ζαμάν», η οποία πρόσκειται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο αποδίδεται η προεργασία για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Ο βασικός κατηγορούμενος, ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ, φέρεται να έχει ξεπλύνει τα τελευταία τρία χρόνια μαύρο χρήμα ύψους 87 δισ. ευρώ και να έχει δωροδοκήσει υπουργούς και συγγενικά τους πρόσωπα με το συνολικό ποσό των 101 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα ήταν η προχθεσινή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντιόνε.Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είπε κατά τη συνάντηση ο πρεσβευτής:«Η κυβέρνηση πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπίσει την υπόθεση διαφθοράς και να μην αναζητεί τους υπευθύνους στο εξωτερικό. Εάν αναζητηθούν οι υπεύθυνοι στο εξωτερικό, στάση που τηρήθηκε κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αυτό θα εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας».