21 Δεκεμβρίου 2013

Ανευ επιστροφής η ρήξη του Ερντογάν με τον ιμάμη Γκιουλέν, ισχυρίζονται αναλυτές

erdogan-akp01
Οικοδομώντας την πολιτική του σταδιοδρομία, ο ισχυρός και χαρισματικός Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη του ισλαμιστή κληρικού (με έδρα πλέον την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ) Fethullah Gulen.
Ωστόσο το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς εκθέτει τις αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού και των οπαδών του κ. Gulen, υποστηρίζουν οι Tim Arango, Sebnem Arsu και Ceylan Yeginsu σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Growing Corruption Inquiry Hits Close to Turkish Leader».

Το γεγονός αυτό  απειλεί τη συνοχή της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν οι ανταποκριτές, προβάλλοντας την άποψη πολιτικών αναλυτών, αλλά και ορισμένων δυτικών διπλωματών ότι αν και ο κ. Erdogan αναδύθηκε αλώβητος από τις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, όσον αφορά στη στήριξη της εκλογικής του βάσης, αυτή η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα δε με υποστηρικτές του F. Gulen, οι οπαδοί του σούφι κληρικού ποτέ δεν ενέκριναν το ρόλο που επιχειρούσε να αναλάβει η τουρκική κυβέρνηση στη Μ. Ανατολή, ενώ αποδοκίμασαν την πολιτική Erdogan στη Συρία που επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά και τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στην κρίση του Mavi Marmara με το Ισραήλ.

Όπως μάλιστα τονίζει ο Huseyin Gulerce, συνεργάτης του κ. Gulen, οι οπαδοί του κληρικού, που σημειωτέον κατέχουν σημαντικές θέσεις στην τουρκική αστυνομία και τον δικαστικό κλάδο της χώρας, θεωρούν ότι ο κ. Erdogan έχει καταστεί υπερβολικά ισχυρός και υπερβολικά απολυταρχικός στους τρόπους του, ενώ παράλληλα έχει εγκαταλείψει την η ατζέντα περί δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και υποψηφιότητας εισδοχής στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του κ. Gulerce, «η κρίση του Mavi Marmara ήταν που προκάλεσε τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις των δύο ανδρών». Η θέση του κ. Gulen ήταν πολύ σαφής, καθώς ανέκαθεν τόνιζε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι ριψοκίνδυνη στην εξωτερική της πολιτική, πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και να επιλύσει μέσω διαλόγου τα ζητήματα  εξωτερικής της πολιτικής, δήλωσε ο Gulerce, προσθέτοντας ότι «η αποξένωση των δύο ανδρών ίσως είναι χωρίς επιστροφή». 
http://www.nytimes.com/2013/12/20/world/europe/growing-corruption-inquiry-hits-close-to-turkish-leader.html?_r=0&pagewanted=print