25 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΕΞ: Χωρίς νόημα η συζήτηση για Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αν δεν παραδεχθεί την ταυτότητα της Κύπρου

Το μήνυμα της Αθήνας ήλθε ως απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας να διαμηνύσει πως η υπογραφή της συνθήκης επανεισδοχής μεταναστών με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε συνιστά αναγνώριση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου.
Αυστηρή απάντηση στο μήνυμα τη Τουρκίας πως η υπογραφή της συνθήκης επανεισδοχής μεταναστών με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε συνιστά αναγνώριση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε την Τετάρτη η Αθήνα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, η οποιαδήποτε συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «δεν έχει πρακτικό νόημα» εφόσον η Άγκυρα δεν αντιληφθεί και παραδεχθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στα 28 ισότιμα κράτη μέλη την Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., τη στιγμή που οι Βρυξέλλες έχουν, μετά από πολύ καιρό, «ξεπαγώσει» ένα από τα δεκάδες ενταξιακά κεφάλαια που εκκρεμούν για την Άγκυρα.Η υπόθεση αφορά την κίνηση της Άγκυρας να διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην περίπτωση της Κύπρου, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών.

Διάβημα διαμαρτυρίας κατά του τουρκικού μηνύματος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος, ζητώντας συλλογική αντίδραση της ενωμένης Ευρώπης.Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι με τη στάση της κρατά παγωμένο το κεφάλαιο 24 του ενταξιακού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας.Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι βασική προϋπόθεση για άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας και με τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδενός εξαιρουμένου.

Πηγή: http://www.skai.gr

ΑΝΤΙΔΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ NΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ-Υπ. Εξωτερικών: Η ΕΕ έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη

Την αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, προκάλεσε η δήλωση του Τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπ. Εξωτερικών: Η ΕΕ έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη Ειδικότερα, ο κ. Κούτρας δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ.
Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της».Αφορμή για την ανακοίνωση η στάση της Τουρκίας, η οποία, αντί να εφαρμόσει την απόφαση της ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις, επέλεξε μονομερώς να την τηρήσει για όλα τα κράτη μέλη, πλήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών - που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ- με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «αφόρητη πρόκληση, όχι μόνο προς την Κύπρο, αλλά κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά συλλογικά και θεσμικά όργανα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη μέλη πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κοινοποιήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα, ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη ανοχή προς αυτές τις συμπεριφορές της Άγκυρας προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισοδυναμούν με συνενοχή».

Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία φανερώνει ξεκάθαρα και τη μορφή λύσης, που επιδιώκει στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε, «εάν είναι με αυτή την Τουρκία, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένουν να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.
ΕΘΝΟΣ