25 Δεκεμβρίου 2013

«Πραξικόπημα» ετοιμάζει ο Ερντογάν Να ελέγξει τις δομές της γραφειοκρατίας θέλει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Νίκου Στέλγια  ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Με το δικό του «πραξικόπημα» ετοιμάζεται να απαντήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του.
Ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών βημάτων, τα οποία έχουν ως απώτερο στόχο τον έλεγχο όλων των δομών της γραφειοκρατίας.Τις τελευταίες ώρες, η τουρκική κυβέρνηση έχει φέρει στο προσκήνιο της επικαιρότητας μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από τώρα και στο εξής, οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν την κυβέρνηση και τους υψηλόβαθμους γραφειοκράτες πριν προχωρήσουν στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων και σκανδάλων.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία. Χθες, η Ένωση των Δικηγορικών Συλλόγων προσέφυγε στην δικαιοσύνη για την ακύρωση της νέας απόφασης της κυβέρνησης. Κατά την άποψη μιας μερίδας Τούρκων νομικών, η νέα απόφαση αποτελεί την ταφόπλακα της ανεξαρτησίας της τουρκικής δικαιοσύνης και ανοίγει τον δρόμο για άκρως επικίνδυνες πρακτικές και εξελίξεις.

Χθες, συνεχίστηκαν οι απομακρύνσεις υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας από τα καθήκοντα τους. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, οι Τούρκοι εισαγγελείς κάλεσαν τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης να απολογηθεί σχετικά με τις κινήσεις της αστυνομίας στα πλαίσια της εξιχνίασης του νέου σκανδάλου διαφθοράς. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής αστυνομίας δεν υπάκουσε στην εντολή των εισαγγελέων. «Δεν έχουμε κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο μας καλούν οι εισαγγελείς», υπήρξε το λακωνικό μήνυμα της τουρκικής αστυνομίας. Τις επόμενες ώρες, το υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας ενδέχεται να μεταφερθεί στα δικαστήρια υπό την εποπτεία των συναδέλφων του και με εισαγγελική εντολή.

Οι απομακρύνσεις υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας από τα καθήκοντα τους συνεχίζονται σε διάφορες τουρκικές αστυνομίες. Τις τελευταίες ώρες, οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης επηρεάζουν την αστυνομία της Σμύρνης και της Άγκυρας.

Μια εβδομάδα μετά το ιστορικό σκάνδαλο, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει τέλος στην δράση των μελών του Κινήματος Γκιουλέν στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας και της γραφειοκρατίας. Από την πλευρά του, το κίνημα κάνει λόγο χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο «πραξικόπημα».