25 Δεκεμβρίου 2013

Τουρκία: παιχνίδια πολέμου στη σκιά της κρίσης


http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-lightbox/public/Media/20130820/warplanes.jpg?itok=vuTAJcOd
Ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν σείεται από τα οικονομικά σκάνδαλα, οι στρατηγοί της Αγκυρας συνεχίζουν να προκαλούν με «παιχνίδια πολέμου» στο Αιγαίο αφού από τη μια τα μαχητικά τους προέβησαν χθες το μεσημέρι σε πτήση πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ από την άλλη το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» κινούνταν δυτικά της Κύπρου και στα όρια της θεωρητικά ελληνικής ΑΟΖ, καθώς έπλεε με κατεύθυνση την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται βορειο-βορειοδυτικά της Κύπρου.Η υπέρπτηση από σχηματισμό έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που αποτελούνταν από τέσσερα F4 και δύο F16, σημειώθηκε στον χώρο μεταξύ Σάμου και Χίου.


«Τα τέσσερα F4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν στις 15.29 υπέρπτηση άνωθεν των νήσων Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων στα 2.600 πόδια και ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15.33 νότια της Σάμου». Οπως μάλιστα σχολίαζαν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ο σχηματισμός παρέπεμπε σε εικονικό βομβαρδισμό από τα F4, ενώ τα F16 κατά τη διάρκεια της πτήσης παρείχαν αεροπορική υποστήριξη και προστασία στα βομβαρδιστικά τους.

Αναχαιτίσεις

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών, όπως ήταν αναμενόμενο, αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν από ελληνικούς σχηματισμούς σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τουρκικές όμως προκλήσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί, όταν το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» άρχισε να κινείται με κατεύθυνση το Καστελόριζο, με συνέπεια να τεθούν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά την πορεία του. Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το σκάφος έπλευσε προς τη χερσόνησο Ακάμα για να συνεχίσει κινούμενο στα δυτικά της Κύπρου.

Παρά το ότι δεν έχει προσδιοριστεί η περιοχή των ερευνών του, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Αγκυρα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να γίνουν έρευνες κι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Barbaros» συνοδεύεται από τα πλοία «Bravo Supporter» και «Deep Supporter» και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2014 θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις… σεισμικές έρευνές του σε περιοχές μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας.

Μάνος Τσαλδάρης