25 Δεκεμβρίου 2013

Παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-Υπουργός που παραιτήθηκε προκαλεί με τις δηλώσεις του τον Ερντογάν: «Ολα έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού»

Απανωτές είναι οι παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της εμπλοκής των γιών τους στο σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση και συνταράσσει τη χώρα. Μετά τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καλώντας μάλιστα τον Ερντογάν να κάνει το ίδιο.
Παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί Στις 8:45 ανακοίνωσε πρώτος την παραίτησή του ο Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν αναφέροντας: «είναι ξεκάθαρο πως η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου είναι ένα βρώμικο σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης, του κόμματος και της χώρας μας. Παραιτούμαι από το αξίωμα του υπουργού Οικονομίας για να...συμβάλω να έλθει στο φως η αλήθεια και να αποτραπεί αυτή η αποκρουστική συνωμοσία που πλήττει το παιδί μου και τους στενούς μου συναδέλφων μεταξύ άλλων».
Λίγη ώρα αργότερα, στις 9:10 ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ χαρακτηρίζοντας και αυτός την εισαγγελική έρευνα «βρώμικο σχέδιο εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος και της χώρας μας».Ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο γιος του οποίου ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, καλώντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πράξει το ίδιο.

«Για χάρη της ευημερίας αυτού του έθνους και της χώρας, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα όφειλε να παραιτηθεί», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV.
Οι γιοι των υπουργών που παραιτήθηκαν είχαν συλληφθεί μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί.Μεταξύ αυτών που είχαν προσαχθεί και προφυλακίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου ήταν και ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» Σουλεϊμάν Ασλάν.Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 3% μετά την παραίτηση τριών υπουργών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα.

Παιραιτήθηκε και ο βουλευτής Σαχίν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, μετά την παραίτηση τριών υπουργών για το σκάνδαλο διαφθοράς.
ΕΘΝΟΣ

Υπουργός που παραιτήθηκε προκαλεί με τις δηλώσεις του τον Ερντογάν: «Ολα έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού» 

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/erntogan660_0.jpg
 Την παραίτηση και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια, που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού». Στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», πράγμα με το οποίο, ο Μπαϊρακτάρ δηλώνει ουσιαστικά ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για τον τρίτο βουλευτή που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ. Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς. Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Πηγή: Υπουργός που παραιτήθηκε προκαλεί με τις δηλώσεις του τον Ερντογάν: «Ολα έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/136441#ixzz2oVeaiv2w